PO PRAVDU NA SUD

Crkve i vjerske zajednice pokreću prve tužbe u BiH za naknadu štete

molitva
VL FOTO
18.11.2010.
u 08:12

Crkve i vjerske zajednice u BiH gube strpljenje zbog stalnog odgađanja procesa povrata nacionalizirane imovine

Crkve i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini gube strpljenje zbog stalnog odgađanja procesa povrata nacionalizirane imovine.

Najavljivali su zakone

Država već godinama najavljuje donošenje zakona o restituciji, a kako do danas ništa nije urađeno na tom planu, umjesto čestitki za konstituiranje, novoj vlasti vjerske zajednice bi mogle poslati sudske tužbe. Iako su nezadovoljne sve crkve i vjerske zajednice, prve tužbe protiv države mogle bi stići iz Islamske zajednice BiH koja potražuje oko 11 tisuća nekretnina pod restitucijom. Pravni zastupnici Islamske zajednice BiH posljednjih dana najavljuju kako će tužiti državu, odnosno Federaciju BiH, zbog višemilijunskih šteta koje trpe zbog nemogućnosti korištenja svoje imovine. Izravan povod za tužbu bit će neprovedba postojećeg Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova nad kojima postoji stanarsko pravo. - Mi ćemo vjerojatno pričekati formiranje nove vlasti, pa i usvajanje novog proračuna, kako bi vidjeli ima li nova vlast nakanu početi provoditi ovaj zakon. Ukoliko se to ne dogodi tužba je sasvim izvjesna, poručuje pravni zastupnik Vakufske direkcije Esad Hrvačić. Ova, ali i druge vjerske zajednice i crkve u BiH, očekuje da se država ozbiljno pozabavi pitanjem povrata imovine i to kroz donošenje strategije, a za početak, i parcijalno vraćanje pojedinih objekata koje su komunističke vlasti nacionalizirale u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata. Najviše takve imovine je u Sarajevu, a u pravilu je riječ o zgradama na najatraktivnijim lokacijama u gradu.

Oduzeta imovina nije vraćena ni Katoličkoj crkvi. Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog ne mogu ući u zgradu samostana koji se nalazi pored sarajevske katedrale. Također, nije im vraćen ni Zavod sv. Augustina, zgrada u kojoj je smještena Muzička akademija u Sarajevu, te deseci drugih objekata. Židovska zajednica potražuje više od 40 objekata pod restitucijom, a u jednoj od njih danas je sjedište županijskog MUP-a.

Neispunjena obećanja


Srpska pravoslavna crkva već godinama pokušava povratiti barem zgradu Bogoslovije, u kojoj je danas smješten Ekonomski fakultet u Sarajevu. Vlast je obećala izmještanje fakulteta i povrat zgrade SPC-u, ali do danas to obećanje nije ispunjeno. Osim spomenutih, sve crkve i vjerske zajednice imaju mnoge druge stanove, zgrade, poslovne prostore, zemljišta i sve drugo što bi trebalo biti obuhvaćeno povratom imovine. Zanimljivo je da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regiji koja nije ni počela rješavati pitanje restitucije. Iako je prijedlog zakona iz Vijeća ministara BiH bio upućen u parlamentarnu proceduru, on nije dobio dovoljnu potporu, a najavljena je izrada novog zakona. Zbog dugotrajnog i neizvjesnog procesa konstituiranja vlasti upitno je kada će ovo pitanje doći na dnevni red državnih institucija.

Ključne riječi

Komentara 2

Smiljan Šokić
18:43 18.11.2010.

Javljam se u ime udruge za povrat oduzete imovine \"KONAČNA PRAVDA\" iz Orašja. Ovo je već toliko bolno i sramota da graniči sa totalnom ljudskom i građanskom diskriminacijom. Ponekada se upitam, ima li razlike između onih koji su otimali (komunisti ) i ovih danas? Prilikom dobijanja više Izbora, sve nacionalne i ostale stranke su naglašavale POVRAT kao pravednost i nužnost i na tome su uspješno dobijali izbore. Mnogima nije poznato da se oko 90 % oduzetog može vratiti relativno lagano: nešto direktno, nešto zamjenski, a neštu u vrijednosnicama. Zašto se to ne čini? Zašto se ponovno sljednici opljačkanih ljudi ponovno vrijeđaju i ponižavaju? Ne bi bilo dobro da vjerske organizacije idu separatno u traženje povrata. Ne bi bilo pošteno prema običnome puku. Smiljan Šokić predsjednik udruge \"KONAČNA PRAVDA\" Orašje

PA
park
16:14 21.11.2010.

Sjedne strane gradske vlasti Sarajeva pokušavaju pomoći Kardinalu Puljiću što je uredu , a sa druge strane crkva bi da tuži tu istu Državu , Kad neko traži svoje protiv crkve svi se dignemo na noge , bože moj too je upereno protiv svih nas , ali kad crkva tuži onda je to ok . Naravno komunisti su krivi za sve , jadnali nam majka , a oni opet dolaze ,

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?