Lider SDP-a

Nikšić: Sudionici sastanka spremni zbog europskog puta BiH potisnuti svoje političke odluke

Nermin Nikšić
Avaz
16.10.2023.
u 17:56

Nakon sastanka lidera trojke, SNSD-a i HDZ-a, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je pohvalio atmosferu na sastanku.

- Već smo ranije uspostavili praksu, proceduru da razgovaramo i o stvarima o kojima se ne slažemo, a da onda probamo približiti stavove. Dodik se ispravio na kraju. U startu je rekao Zakon o Sudu BiH i Zakon o sukobu interesa, a kasnije se ispravio na Zakon o pranju novca. To smatramo jako važnim i važno je da smo primaknuli stavove, rekao je Nikšić.

- Lako bi se moglo dogoditi da do kraja mjeseca na Zastupničkom domu i Domu naroda, u PS BiH, oba ova zakona, prije posjeta gđe von der Leyen, dobiju podršku i budu usvojena, što bi mnogo značilo. Na ovaj način odajem priznanje svim sudionicima sastanka, da su spremni zbog europskog puta BiH potisnuti svoje političke odluke i nešto s čime se u načelu ponekad ne slažemo, istaknuo je Nikšić, prenosi Avaz.

- Važno je da nastavimo u ovoj atmosferi i da ćemo intenzivirati sve do usvajanja ovih zakona, intenzivirati komunikacije i sastanke. Prije sjednice PS imat ćemo još jedan sastanak, na kojem će domaćini biti politički predstavnici trojke, gdje ćemo utegnuti sve ovo što smo govorili, kako bi na sjednicama Parlamenta bili i usvojeni.

Smatram da šaljemo jaku i čvrstu poruku prema predstavnicima EU. Od njih očekujemo da i oni održe svoj dio dogovora, svoju riječ. Svjesni smo da i među njima ima podjela, da postoje neki koji nisu za otvaranje pregovaračkog statusa BiH, kao što ima i onih prijatelja koji to zaista intenzivno lobiraju. Nadamo se da će oni pobijediti i da ćemo, ako ispunimo svoj dio dogovora, BiH u dogledno vrijeme dobiti status koji će nam omogućiti da otvorimo pregovore sa EU, rekao je Nikšić.

- Dotakli smo se jako puno tema koje bi trebale odblokirati neke procese u BiH i da to, ustvari, doprinese što boljem standardu građana Bosne i Hercegovine - kazao je lider SDP-a.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?