haag

Suđenje Goranu Hadžiću prekinuto na neodređeno vrijeme

Goranu Hadžiću
02.04.2016.
u 16:05

Haški tribunal je donio odluku da na neodređeno vrijeme prekine suđenje optuženiku za ratne zločine u Hrvatskoj Goranu Hadžiću zbog njegovog zdravstvenog stanja, potvrdio je za medije njegov odvjetnik Zoran Živanović.

On je naveo da je Haški sud 25. ožujka donio odluku da će sudski proces biti u stanju nekog mirovanja na neodređeno vrijeme.

“To bi, praktično, trebalo značiti da se čeka ishod njegovog zdravstvenog stanja, da se vidi kako će se odvijati”, rekao je Živanović.

On je naveo da se suđenje Hadžiću (koji boluje od raka mozga u finalnoj fazi), odlaže na neodređeno, ako se tužitelj ne bude žalio i tražio neku drugu odluku.

“Njegovo zdravstveno stanje je ozbiljno. Ta bolest je neizlječiva, više je to pitanje vremena, to je u Božijim rukama. Ne postoji terapija kojom bi se ta bolest potpuno izliječila. Medicina kaže da nema, u tome su složni da će se brzo razvijati ta bolest”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, Hadžić je kod kuće i ne nalazi se u nekoj zdravstvenoj ustanovi, koje ne primaju takvu vrstu bolesnika.

Živanović je podsjetio da je ranije Haško tužiteljstvo tražilo da se postupak protiv Hadžića nastavi, bez obzira na njegovu bolest.

“Mi smo se protivili i mišljenja smo da postupak treba obustaviti, jer je on nesposoban za suđenje i s obzirom na mišljenje četiri liječnika, koje je birao sam Tribunal”, rekao je odvjetnik.

On je podsjetio da je ranije Apelacijsko vijeće naložilo prvostupanjskom sudu da donese odluku ili da se nastavi suđenje ili obustavi postupak.

Goran Hadžić, bivši predsjednik paratvorevine Republike srpske krajine je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj.

Uhićen je 20.srpnja 2011. godine u selu Krušedol na Fruškoj gori, u Srbiji, i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. listopada 2012. godine, prenosi Hms.ba

On je prošle godine u travnju  pušten na privremenu slobodu jer mu je dijagnostificiran rak mozga u finalnoj fazi, koji ne može biti operiran.

Pacijent u takvom stanju prosječno preživi 17 mjeseci, a između 65 i 75 posto pacijenata umre u roku od dvije godine od postavljanja dijagnoze

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
00:02 04.04.2016.

Ipak ima boga i on ce mu presuditi

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?