SAVJETUJEMO

Danas i sutra iznadprosječne temperature, čuvajte se sunca

ljeto
VL FOTO
03.07.2010.
u 14:04

Ovaj vikend se građanima naše zemlje nude brojni vjerski, zabavni, kulturni i slični sadržaji, od hodočašća na Vran planinu pa sve do izleta na more...

Pred nama je jedan iznimno topao i sunčan vikend s dnevnim temperaturama iznad 33 stupnja, ističu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, zbog čega će brojni građani naše zemlje sljedeća dva dana osvježenje potražiti uglavnom uz neka od obližnjih kupališta, ili pak na moru.

Brojna zbivanja

Pored uživanja uz kupališta, građanima naše zemlje ovaj vikend se nude razni zabavno-kulturni, vjerski i slični sadržaji. Tako ljubitelji starih, tradicionalnih običaja i folklora slobodne dane mogu iskoristiti na Kupresu, na ovogodišnjim Danima kosidbe. U iduća dva dana bit će održano niz koncerata u Kupresu i Prozor-Rami, nastupa 14 ansambala iz Turske, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine s više od 500 izvođača. U okviru festivala su i okrugli stolovi, etnografske izložbe i slične zanimljive aktivnosti. Vikend je bogat i vjerskim događajima, tako je važno navesti da se ove nedjelje na obroncima Vran planine održava hodočašće na grob Dive Grabovčeve, gdje godinama hodočaste brojni vjernici iz Bosne i Hercegovine, ali i Dalmacije i ostalih djelova Hrvatske.

Danas je misa uočnica u 18 sati koju predvodi župnik iz Doljana fra Andrija Jozić, dok je središnja sveta misa sutra u 11 sati, koju će predvoditi fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira. Kako je i uobičajeno, nakon sv. mise bit će organizirano narodno veselje. Uz domaću hranu, folkloraše i dobru kapljicu, svi zainteresirani ovaj vikend mogu se zabaviti i na visoravni Bile, koje se nalazi sjeverozapadno od Mostara.

Prije narodnog veselja na brdu Bile bit će služeno misno slavlje. Za one koji nisu u mogućnosti otići iz svoga grada, tu su i bogati ljetni sadržaji koje nude kafići, restorani, kina te kazališta u svojim ljetnim repertoraima. Uglavnom, gdje god išli i na koji god način iskoristili sljedeće slobodne dane, liječnici savjetuju da se pripazi na prehranu (preporučuje se laganija hrana, voće, povrće, piletina) i uzimanje većih količina tekućine, kao i da se oblači laganija i svjetlija garderoba.

Zahlađenje u kolovozu

Za one koji se pak odlučuju na prekogranična putovanja, važno je upozoriti da su na graničnim prijelazima već zabilježene manje gužve, zbog čega se preporučuju putovanja u ranijim jutarnjim satima. Inače, meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu da će cijeli sedmi mjesec biti jako topao, a najviše temperature se očekuju upravo u tjednu koji je pred nama. Prema riječima Željka Majstorovića, klimatologa ovog zavoda, temperature u cijeloj zemlji mogle bi biti iznad višegodišnjeg prosjeka.

Tako će se u Mostaru nerijetko bilježiti živa na termometrima i iznad 35 Celzijevih stupnjeva, dok će u središnjoj Bosni temperature biti nešto niže, odnosno do 30 stupnjeva. Majstorović ističe da se tijekom mjeseca mogu očekivati blagi ljetni pljuskovi, ali da neće doći do većih količina oborina, kao ni do zahlađenja. Prema njegovim riječima, i kraj mjeseca će biti iznimno topao, dok se znatnije oscilacije temperature i neka veća zahlađenja mogu očekivati tijekom trajanja mjeseca kolovoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?