austrija

Darabos podnio ostavku, Klug novi ministar obrane

05.03.2013.
u 21:35

- Taj mi korak ne pada teško, jer odlazim dobrovoljno, a ne zato što moram- rekao je gradišćanski Hrvat Darabos novinarima nakon sastanka Predsjedništva SPÖ-a.

BEČ – Austrijski ministar obrane i sporta, socijaldemokrat Norbert Darabos podnio je u utorak ostavku na ministarsku dužnost. Naslijedit će ga njegov stranački kolega Gerald Klug (44) iz Graza, koji je dosad bio voditelj Frakcije Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) u austrijskom Saveznom vijeću.

- Taj mi korak ne pada teško, jer odlazim dobrovoljno, a ne zato što moram- rekao je gradišćanski Hrvat Darabos novinarima nakon sastanka Predsjedništva SPÖ-a. Dodao je kako se vraća u stranačku Središnjicu u Beču gdje će, kao i prije, voditi poslova socijaldemokrata na saveznoj razini te SPÖ-ovu predizbornu kampanju za predstojeće parlamentarne izbore, koji će se vjerojatno održati 29. rujna ove godine.

- Tražio sam najboljeg za to, i stoga sam pitao upravo Darabosa- rekao je austrijski kancelar i čelnik SPÖ-a Werner Faymann, istaknuvši kako je Darabos odmah pristao. Napomenuo je kako je kao razlog naveo da se od socijaldemokracije ne može odustati jer je „vodeća i najjača snaga“ u zemlji.

- Veselim se tom poslu, s kojim sam već tri puta bio pobjednik- napomenuo je Darabos, rodom iz Mjenova u Gradišću, koji je dužnost ministra obrane obnašao od 2007. godine, a od 2009. i dužnost ministra sporta.

Daraboševu ostavku austrijski elektronički mediji komentirali su kao „dobar taktički potez“ SPÖ-a, koji je omogućio austrijskom ministru u ostavci da se na častan način povuče nakon debakla na referendumu o profesionalizaciji austrijskih oružanih snaga, održanom u siječnju ove godine. Ističu kako je ishod referenduma, na kojem je gotovo 60 posto Austrijanaca bilo protiv ukidanja vojne obveze, zadao težak udarac Faymannovom SPÖ-u i njegovom stranačkom kolegi Darabosu, koji su se zalagali za profesionalizaciju vojske.

Novi austrijski ministar obrane Klug bit će predstavljen javnosti u srijedu, a u ponedjeljak će prisegnuti u nazočnosti austrijskog predsjednika Heinza Fischera, javila je austrijska televizija ORF.

Nakon Daraboseve ostavke, gradišćanski Hrvati imaju još samo jednog predstavnika iz svojih redova u austrijskoj saveznoj Vladi, ministra poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnog gospodarstva Republike Austrije Nikolauas Berlakovicha. 

>> Trijumf socijaldemokrata i debakl krajnje desnice u Koruškoj 

>> Kraj ere Haider i povratak Koruške vladama čvrste većine

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije