PRORAČUN

Deficit HNŽ-a do kraja godine će biti veći od 11 milijuna KM

vlast
Stojan Lasić
27.04.2011.
u 10:58

Vlasti u HNŽ-u planiraju sredstva od MMF-a iskoristiti za pokrivanje deficita koji će se stvoriti tijekom ove godine. Prosvjeti ide najviše novca

Proračun HNŽ-a ove godine iznosi skoro 186 milijuna maraka. Ovaj iznos je trebao biti nekoliko milijuna maraka manji, ali zahvaljujući amandmanima koje je usvojila Skupština HNŽ-a, na kraju smo dobili ovaj iznos. Planirani deficit ove godine je nešto veći od 11 milijuna maraka, i sada je izvjesno kako će biti veći nego prošle godine kada je bio 10 milijuna maraka.

Sredstva MMF-a

Ovogodišnji deficit bi se trebao pokriti sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda, ali se ipak radi samo o privremenom “gašenju požara”. I dalje stoji činjenica da administracija “guta” velike količine novca, da će oko 80 posto proračuna biti potrošeno na plaće, te da je u njemu skoro nemoguće pronaći bilo kakav razvoji segment. S obzirom u kakvom se financijskom stanju nalazi HNŽ, u ovom trenutku se može smatrati uspjehom ako se održi likvidnost županije, a o bilo kakvom razvoju se naravno ne razmišlja. Zanimljivo je kako su sredstva za županijsku Skupštinu uvećana za pola milijuna maraka u odnosu na prošlu godinu.

(Ne)rad ove institucije će stanovnike HNŽ-a u ovoj godini koštati 2,16 milijun maraka, od kojih su 1,37 milijuna maraka namijenjenih za isplatu bruto-plaća. Zanimljivo je kako je za rad povjerenstava Skupštine HNŽ-a namijenjeno 406.000 maraka. S obzirom koliko se zakona godišnje usvoji u županiji i kako rade povjerenstva u ovoj instituciji, može se reći da će ovaj iznos svakako neopravdano biti potrošen. Kao i svake godine, najveći dio proračuna, više od 40 posto, otići će na račun Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta. Čak 78 milijuna maraka će biti potrošeno za održavanje škola, plaće prosvjetarima i ostale izdatke koji se navode u proračunu, a koji su u djelokrugu ovoga ministarstva. Sedam milijuna maraka bi se trebalo izdvojiti za visokoobrazovne institucije u HNŽ-u.

Novac Sveučilištu

Sveučilište u Mostaru bi trebalo dobiti 4 milijuna maraka od ove županije, dok bi Univerzitet trebao dobiti tri milijuna maraka. Kao i ranijih godina, sredstva za kulturne i sportske institucije u Mostaru i ostatku županije ostaju na minimumu, te svakako nisu sukladna potrebama, ali ni iznosu proračuna od 186 milijuna maraka. Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije će ove godine potrošiti 36,3 milijuna maraka. Od toga na bruto plaće otpada 28,4 milijuna maraka, dok će ostatak novca biti utrošen na ostale troškove. Vidljivo je da su troškovi za gorivo u ovom ministarstvu smanjeni za 35.000 maraka, ali su zato neke drugo stavke u zbiru povećane za ovaj iznos.

Zanimljivo je da je u odnosu na proračun iz 2010. primjetan porast broja zaposlenih u većini ministarstava HNŽ-a, ali i u drugim županijskim institucijama. Ovo se svakako protiv izjavama i planovima o smanjivanju administracije kako bi se došlo do određenih ušteda i smanjenja deficita. Za jednokratne novčane pomoći planirano je 200.000 maraka ove godine, dok je za obilježavanje značajnih datuma predviđen trošak od 50.000 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?