Pregovori

Do utorka rješenje za deblokadu Ustavnog suda Federacije BiH

Pregovori
25.04.2013.
u 09:34

Tijekom jučerašnjih pregovora visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je održao i posebne sastanke sa Živkom Budumirom, Svetozarom Pudarićem i Mirsadom Kebom

Predsjednik i dopredsjednici Federacije BiH Živko Budimir, Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić trebaju do idućeg utorka predložiti kandidata za suca Ustavnog suda FBiH iz reda bošnjačkog naroda koji bi popunio poziciju upražnjenu nakon odlaska Farisa Vehabovića na novu dužnost. Nakon višesatnog sastanka visokog predstavnika Valentina Inzka s čelnicima Federacije i Kolegijem Doma naroda Parlamenta FBiH, dogovoreno je da se izvrše procedure za okončani drugi natječaj za ovu poziciju, čijom popunom bi se deblokirao rad Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu FBiH. Zanimljivo je da je u jednom dijelu sastanka Inzko pozvao Budimira, Kebu i Pudarića na zaseban razgovor. Međutim, ostali sudionici sastanka nisu informirani je li već dogovoreno koji kandidat će biti predložen.

Imenovanje Srdića

Jučer je dogovoreno da se na dužnost suca Ustavnog suda FBiH može imenovati sudac Mladen Srdić iz srpskog naroda, koji je prethodno potvrđen na sjednici federalnog Doma naroda, ali su taj izbor problematizirali Budimir i SDA.

Pitanje hrvatskog suca

Dogovor o popuni jednog nedostajućeg suca iz reda hrvatskog naroda nije postignuto, a nema pomaka ni kada je u pitanju imenovanje drugog nedostajućeg bošnjačkog suca, jer je Klub Bošnjaka u Domu naroda stopirao izbor Šahbaza Džihanovića. Neslužbeno doznajemo kako je OHR ovaj put pokazao znatno veću odlučnost da se konačno pronađe rješenje za deblokadu Ustavnog suda te da je to jasno stavljeno do znanja svim sudionicima sastanka. Sam visoki predstavnika Valentin Inzko je nakon sastanka izjavio da je postignut određen napredak po pitanju imenovanja sudaca Ustavnog suda FiH nakon gotovo pet godina zastoja. Istaknuo je da se Budimir jasno obvezao povući određene poteze u sljedećim danima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?