GENOCID

Dodik: U Srebrenici nije bio genocid, Bošnjaci su sami otišli

dodik
Dejan Moconja/VLM/Pixsell
12.09.2010.
u 11:09

Dodikov govor na predizbornom skupu oštro su osudile bošnjačke stranke i pojedinci iz Bosne i Hercegovine

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je na predizbornom skupu u Srebrenici opet doveo u pitanje genocid u tome mjestu.

Na skupu su govorili i drugi čelnici Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji su, između ostaloga, pričali o budućnosti Republike Srpske i obećavali da će Srebrenica “uvijek i dovijeka ostati Republika Srpska”, piše na internetskoj stranici stranke.

Nema genocida

Međutim, premijer Dodik je otišao najdalje: “U Srebrenici nije bio genocid, jer je veliki broj Bošnjaka otišao iz Srebrenice prema Tuzli i drugim gradovima, nisu svi nastradali. Da bismo prihvatili ovaj zločin, tražimo osudu zločina koje su bošnjački lideri počinili nad Srbima. Bošnjaci su dobar narod, ali imaju loše političke opcije. Svakom građaninu Republike Srpske jamčimo sigurnost, a Bošnjake pozivamo da se okrenu Republici Srpskoj, a ako prihvate Republiku Srpsku, prihvatit ćemo i mi njih.”

“Uz Srebrenicu su vezane mnoge manipulacije i obmane i vjerujemo da je svima vama poznata brojka od 300.000 poginulih Bošnjaka. Sadašnji podaci govore da je u Bosni i Hercegovini u posljednjem ratu poginulo 100.000 ljudi, a da je od toga 30.000 poginulih Srba. Pitamo se što je s Kravicama i drugim srpskim stratištima. Poklonit ću se bošnjačkim žrtvama kada se Bošnjaci poklone srpskim”, nastavio je.

Naglasio je da on odlučuje o referendumu o odcjepljenju od Bosne i Hercegovine. “O Republici Srpskoj odlučujemo mi i ona je sada bolji i razvijeniji dio BiH, a u sljedećem razdoblju će biti još bolja. Donijeli smo Zakon o referendumu, a referendum o samostalnosti bit će onda kada ja ocijenim da je za to pogodno vrijeme”, završio je Dodik svoj nastup u Srebrenici.

Nakon ovoga, brojne bošnjačke stranke i pojedinci oštro su osudili njegov govor.

“Trenutno se za genocid sudi Dodikovom političkom mentoru Radovanu Karadžiću, a za Ratkom Mladićem se još traga za isti zločin.

Dodik iznosi neistine

Dakle, Dodik svjesno i namjerno iznosi neistine o prošlosti, pokušavajući na taj način izjednačiti dželata i žrtvu, krivdu i pravdu i tako opet jedan narod hraniti lažima, negirati genocid, što ustvari nije ništa drugo do nastavak tog istog genocida”, smatra zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adem Huskić. (ri)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?