Nakon izbora

Dodik, zbog poraza, ide u smjenjivanje čelnika SNSD-a

Izbori
10.10.2012.
u 09:14

Glasači u RS-u pokazali kako su nezadovoljni prije svega ekonomskim problemima, za razliku od FBiH gdje će retorika i zaštita nacionalnih interesa još dugo živjeti

Potaknut rezultatskim debaklom na posljednjim lokalnim izborima, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik već je najavio žurnu i radikalnu personalnu i političku rekonstrukciju unutar svoje stranke. U želji da opće izbore koji će se u BiH održati 2014. godine dočeka s optimizmom da će ponovno biti najjača politička stranka u RS-u, prvi čovjek SNSD-a priopćio je novinarima “kako će idućih dana biti svjedoci krupnih promjena i rezova”.

Kadrovska revizija

- Od osnivanje SNSD-a do danas osluškivao sam što narod želi i ponašao se u skladu s tim. Uradit ćemo to i ovaj put. Svi koji stoje između SNSD-a i želja naroda morat će potražiti neko drugo mjesto, jer im s nama mjesta više nema. Očigledno da smo se mnogima trebali ranije zahvaliti, ali evo, sada im se zahvalio narod, kazao je o izbornim rezultatima na lokalnim izborima vidno razočarani Milorad Dodik. Kakve će poteze stranačka tijela SNSD-a povući idućih nekoliko dana nije precizirao. Izvori bliski stranci tvrde da će promjene biti korjenite upravo na personalnoj razini, i da planiraju u politički život stranke uvesti nove, mlađe, agilnije kadrove iz svih sfera života. SNSD na čelu s predsjednikom Miloradom Dodikom, ako želi zadobiti povjerenje glasača u 2014. godini, morat će prije svega poraditi na konkretnoj ekonomskoj reformi,+ i reducirati broj “zapaljivih” izjava na nacionalnoj razini, koje očito građanima u ovom bh. entitetu nisu dovoljno motivirajući čimbenik da se biračko tijelo homogenizira oko SNSD-a. Slaveći izbornu pobjedu svoje stranke predsjednik SDS-a Mladen Bosić već je spomenuo da bi na državnoj razini nakon objave rezultata lokalnih izbora moglo doći do stranačkih preslagivanja. Predsjednik SDS-a još jednom je istaknuo da je njihova stranka dobila 31 načelnika od ukupno 62 općine u RS-u, te još devet načelnika koje je SDS podržao u suradnji s drugim strankama što znači, tvrdi Bosić, “da je SDS dobio 40 od 62 općine”.

Zaokret u politici SDS-a

Uz činjenicu da je SNSD izgubio vlast u 18 općina, treba napomenuti i podatak da su SNSD-ovci jedva spasili gradonačelničko mjestu u Banjoj Luci, a da su izgubili Trebinje, Bijeljinu, Prijedor i najveći broj općina i istočnoj Hercegovini čiji stanovnici već godinama tvrde kako su gospodarski zapušteni od službene Banje Luke. Dodik je dobro primijetio da su glasači više bili revoltirani politikom koju su vodili kandidati SNSD-a zbog čega su svoje glasove dali SDS-u i brojnim koalicijskim listama, pa čak i neovisnim kandidatima. Za razliku od FBiH u kojoj stranke izbore još dobivaju plasirajući javnosti priče o nacionalnoj ugroženosti, u RS-u već se osjeti potpuno drugi trend u kojem biračka javnost više drži do ekonomskih, gospodarskih i infrastrukturnih pitanja, jer ovaj bh. entitet nema međunacionalnih previranja kao primjerice Federacija BiH. Toga, ocjenjuju i analitičari, mora postati svjestan i predsjednik RS-a Milorad Dodik, čije retoričke izjave o odcjepljenju RS-a od BiH više ne korespondiraju s bilom glasača koje muči ekonomska kriza, nezaposlenost, korupcija... Dok se ne riješe međunacionalni i politički odnosi između Hrvata i Bošnjaka stranke u Federaciji BiH moći će još dulje vrijeme političke karijere graditi na priči o “zaštiti nacionalnih interesa”.

Učeći na pogreškama SNSD-a u SDS-u odlučili su napraviti ozbiljnu političku stranku, koja će se fokusirati na rješavanju krupnih gospodarskih problema i poboljšanju standarda stanovnika RS-a. Takav koncept rada za “Večernjak” najavljuje predsjednik SDS-a Mladen Bosić napominjući kako neće igrati na kartu dominantno nacionalne stranke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?