Korupcija

Dokaže li se mito, ugovor za Inu treba raskinuti!

Vanđelić
Autori: Gojko Drljača, Iva Puljić-Šego
24.06.2011.
u 12:00

Najavljuje se smanjivanje MOL-ovih prava na skupštini na kojoj bi Vlada i mirovinci preglasali MOL-ove predstavnike

Hrvatski članovi Nadzornog odbora Ine šokirani su informacijom iz istrage da je mađarski MOL platio mito bivšem premijeru Ivi Sanaderu kako bi dobio većinska prava u Ini. Damir Vanđelić, član tog NO-a, kaže da, ako se dokaže kako je to doista tako, onda se dioničarski ugovor između Vlade i MOL-a, kojim je MOL-u pripala dominantna pozicija u Ini i većinska upravljačka prava, mora trenutno raskinuti. Davor Štern, šef Inina NO-a, kaže pak da je umalo pao u nesvijest kada je pročitao da su Mađari mitom kupili prava i beneficije u Ini. Ipak, Štern napominje kako se do završetka istrage neće tražiti raskidanje dioničarskog ugovora. Uskoro pak započinju najavljeni pregovori Vlade i MOL-a o izmjenama tog ugovora, treba još samo odrediti datum početka, a hrvatska je strana svoj pregovarački tim, koji čine Štern te ministri Dalić i Popijač, ojačala i ministrom pravosuđa Bošnjakovićem. To je učinjeno zato što su i Mađari u upravu Ine nedavno postavili MOL-ova šefa pravne službe kako bi bio što bolja logistička potpora MOL-ovu pregovaračkom timu.

Vratiti ovlasti upravi

Vlada će u pregovorima o izmjenama tog ugovora inzistirati na tome da se izvršne ovlasti oduzmu odboru izvršnih direktora i vrate upravi Ini jer je to, kako kažu, jedino u skladu s hrvatskim zakonima. Također, tražit će se strategija razvoja rafinerija Sisak i Rijeka kao i pojačano ulaganje u istraživanje nafte i plina.

– Ustrajat ćemo i na sigurnosnom aspektu rafinerije Sisak kao i na redovitom ulaganju u održavanje koje je sada izostalo – rekao je Štern. Napomenuo je kako je sada, nakon informacija o mitu, najvažnije osigurati stabilnost kompanije. I dok formalno Vlada neće ići na raskidanje dioničarskog ugovora, neslužbeno se čuju mogući scenariji smanjivanja MOL-ovih prava u Ini. Tako se kao mogućnost navodi sazivanje Skupštine Ine na kojoj bi Vlada zajedno s mirovinskim fondovima mogla preglasati MOL jer bi imala više od 48 posto dionica, što je veći postotak od MOL-ovih 47,26 posto. U tom se scenariju pak navodi kako Hanfa zbog istrage i kaznene prijave protiv MOL-a, koji je optužila za manipulaciju kada je nakon isteka svoje privatne ponude kupovao dionice Ine za više od 2800 kuna, ne bi MOL-u dopustila da se upiše kao vlasnik 1,6 posto opcijskih dionica Ine. Jedino na taj način MOL bi ostao ispod Vladinih 48 posto. Na takvoj bi Skupštini Vlada mogla tražiti izmjene Statuta Ine, kojima ima pravo na dva glasa, i za predsjednika uprave postaviti svog čovjeka i imati Inu pod kontrolom. Također, naši izvori navode kako prema Zakonu o obveznim odnosima, ako postoji sumnja da je u trenutku potpisivanja dioničarskog ugovora počinjeno kazneno djelo, on se može proglasiti ništavim. No, iz Hanfe stižu suprotne informacije. Ante Samodol, predsjednik uprave te regulatorne agencije, rekao nam je da završavaju nadzor u Ini te da će do sredine srpnja donijeti konačno rješenje s mnogo detalja. Zahtjev za proširenje istrage zbog navodne isplate mita Sanaderu ne utječe na Hanfine pozicije. Samodol je podsjetio da je Hanfa protiv 12 članova upravnog odbora MOL-a već podnijela kaznene prijave zbog manipulacija na tržištu dionica. Od izvora bliskih Hanfi doznajemo da MOL ima pravo realizirati call opciju na dionice Ine, tj. pravo na njihovu kupnju do kraja kolovoza, a nema pravne osnove da im se zabrani raspolaganje tako stečenim dionicama.

Sporno preglasavanje


MOL je nakon isteka svoje ponude preko opcija, tj. prava na kupnju dionica u budućnosti stekao kontrolu nad oko 160.000 dionica Ine, a to praktično znači da može dominirati na skupštinama dioničara. Stručnjaci upozoravaju da čak i u slučaju blokade tih dionica na skupštini ne bi bilo dobro da država uz pomoć mirovinaca pokuša preglasati MOL. U tom slučaju Hanfa će biti prisiljena na reakciju jer mirovinski fondovi ne smiju zajednički djelovati. U slučaju zajedničkog nastupa morali bi podnijeti javnu ponudu za preuzimanje, a to bi za njih bila katastrofa. Pravni stručnjaci pak smatraju da se uz dokazivanje mita Sanaderu može proglasiti ništetnost dioničarskog ugovora iz siječnja 2009. godine.

Proglašavanje ništetnosti trebao bi zatražiti DORH, ali će se u tom slučaju suočiti sa stanjem u hrvatskom sudstvu.

Nije sigurno je li ono spremno za procesuiranje ovako složene i teške problematike. Dio krugova bliskih Vladi i hrvatskim gospodarstvenicima smatra da je sada pravi trenutak za donošenje zakona koji će onemogućiti stjecanje više od 49,99 posto Ine. Naime, ako MOL i ostane bez dioničarskog ugovora, lako bi mogao steći 50 posto i barem još jednu dionicu. Propisi koji nam omogućuju ulazak u EU govore da se mora poštovati konačnost plaćanja tako da teško može biti poništenja transakcija. Pravo je pitanje i kako će se primjenjivati Zakon o obveznim odnosima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije