Projekti

Donatorski skup za potporu obnovi

Crkva
23.06.2012.
u 13:13

Hrvatski i srpski dužnosnici i gospodarstvenici pomažu srpsku povratničku zajednicu

Upravo se udaraju temelji trima najvažnijim uporišnim točkama za povratak Srba u dolinu Neretve, napose u Mostar čime bi ovaj grad sedamnaest godina nakon rata ponovno odražavao svoj višenacionalni karakter kao vjerojatno jedina takva sredina u BiH. 
Obnavlja se saborna crkva u čijem bi sastavu bila škola te vladičanski dvor u kojemu bi trebali biti smješteni konzulat Srbije i Ured Vlade Republike Srpske.

RS najveći donator

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić jučer je zajedno s domaćinom vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem obišao gradilište saborne crkve u Mostaru te podržao projekt obnove stare škole u crkvenom kompleksu. Nakon toga održan je susret hrvatskih i srpskih gospodarstvenika te predstavnika vlasti koji će poduprijeti obnovu stare škole koju su srušile hrvatsko-bošnjačke postrojbe zajedno sa Sabornom crkvom na početku rata 1992. godine.

“Vlada Republike Srpske je najveći donator za obnovu ovog hrama. To je za mene jako važno, jer nam to govori da Vlada RS-a želi da mi živimo ovdje i želi nam pomoći kako bi ovdje živjeli na dostojanstven način. To znači da postoji i neki integrativni trenutak. Također, to znači da se radi na pomirenju i vrlo često ponavljamo, ali vrlo rijetko dobro radimo na tome, a to je suživot. Beskrajno smo zahvalni premijeru Džombiću jer je on ispunio sve svoje obveze i sva obećanja Vlade RS-a su izvršena. Ova crkva, ako Bog da, na proljeće će biti u potpunosti sagrađena, a onda ćemo krenuti s ukrašavanjem unutrašnjosti. To ćemo činiti postupno”, rekao je vladika Grigorije. 
Premijer Džombić posebno je zadovoljan činjenicom da je Vlada RS-a najveći donator najavivši da će se ispoštovati sva obećanja dana prije nekoliko godina na donatorskoj večeri koja je održana u manastiru u Žitomisliću.

“Mi smo prije dva mjeseca uplatili 900.000 maraka kako bi se radovi mogli nesmetano odvijati. To je sada ukupno 2,35 milijuna maraka koliko je uplatila Vlada RS-a.Naravno, sudjelovat ćemo i u svim ostalim inicijativama, posebno obnovi stare škole. Kao Vlada RS-a, mi ćemo dati potporu svim projektima ove eparhije”, rekao je Džombić. Inicijativu za obnovu stare škole su pokrenuli predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik, a tu je inicijativu podržao i vladika Grigorije smatrajući da bi to bio najbolji poticaj za ostanak i opstanak mladih Srba.

Sigurnost Srbima

Tim je povodom jučer održan sastanak na kojemu su, uz ostale, bili i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te premijer RS-a Aleksandar Džombić. 
“Oni će tu biti kao predstavnici Hrvata i Srba koji obavljaju najviše dužnosti u vlasti naše zemlje. Ta škola treba biti projekt u kojemu Srbi i Hrvati zajedno obnavljaju nešto u istočnom dijelu Mostara. Također, imao sam i sastanke s muftijom Smajkićem i bošnjačkim gospodarstvenicima, te ćemo kroz tu školu napraviti nešto opet lijepo”, rekao je vladika. Po njegovim riječima otvaranje Ureda Vlade RS-a i konzulata Republike Srbije u vladikinu dvoru u Mostaru će značiti institucionalnu nazočnost određenih institucija koje daju blagu sigurnost Srbima u Mostaru. “No, ti uredi prije svega imaju svrhu za gospodarsku suradnju, ne samo za Srbe, nego sve ljude iz doline Neretve. Poznato je da je Srbija poljoprivredna zemlja, da ona proizvodi određene kulture koje su jeftinije nego drugdje. Istodobno, u dolini Neretve se proizvode kulture koje nije moguće proizvoditi u Srbiji. Ta razmjena dobara bi bila jako korisna za sve. Također, važno je i da dođe do političkoga smirenja i poboljšanja političkih odnosa što je važno za sve nas”, ocijenio je vladika Grigorije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?