Europski Parlament

Europarlamentarci za oživljavanje Prudskog sporazuma

europski parlament
Arhiva VL
05.05.2010.
u 10:58

Hrvati nemaju svojih lobista, pa su u rezoluciji izostale ocjene iz rasprave o nejednakoj poziciji

Odbor za vanjsku poslove Europskog parlamenta proslijedit će Rezoluciju o BiH na plenarno zasjedanje parlamenta koju je pripremila izvjestiteljica za BiH Doris Pack u kojoj su domaći političari pozvani da nadiđu podjele i opasni zastoj zemlje u eurointegracijama. Ocjenjeno je da je stanje u BiH lošije nego u 2009, Europska unija se protivi zatvaranju Ureda Visokog predstavnika, traži liberalizaciju viznog režima te ne odobravaju pokušaje nametnutih reformi ustava pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice.

Ovoj rezoluciji punoj načelnih upozorenja i stajališta, kako ekskluzivno doznaje Večernjak, prethodilo je nekoliko iznimno zanimljivih rasprava u kojima se više nego jasno razaznaje kako hrvatska politika u BiH, ali niti Zagreb gotovo i nema jane strategije niti stvarnih lobista iako su i sami europarlamentarci svjesni da Hrvati imaju problem i nisu jednakopravni u ovoj državi.

Tako je na težak položaj Hrvata katolika na području Republike Srpke upozorila izvjestiteljica Europskog parlamenta Doris Pack.

Zastupnik u grupaciji Europske pučke stranke Bernd Posselt, inače zastupnik bavarskog CSU-a pozvao je na jačanje ureda OHR-a i njegove europske uloge, ali i kako kaže osobe Valentina Inzka koji ima malo potpore od europskin institucija. Po njemu treba jačati građansko društvo ali istodobno i jednak položaj naroda. Pri tome je istaknuo potrebu izjednačivanja prava Hrvata, i to ponajprije u nmapaćenoj središnjoj Bosni. Sličnog je stajališta i austrijski zastupnik u grupaciji Napredne alijanse socijalista Hannes Swoboda. On je posebno istaknuo Inzkovu ulogu dodajući da treba ojačati njegovu ulogu kao posebnog predstavnika Europske unije. Pri tome nije za radikalne promjene ali ističe da Hrvati kao narod moraju dobiti odgovarajuća prava kao i Srbi i Bošnjaci. Jednu od rasprava uoči donošenja Rezolucije o BiH, zaključila je njemačka parlamentarka kazavši da su Europska unija i međunarodna zajednica napravili jako puno pogrešaka oko BiH napose oko ustavnih promjena. Priznala je da u EU ne vjeruju u uspjeh misije Steinberg-Moratinos i konferencije tijekom lipnja budući ova inicijativa dolazi izvana. Pri tome je glasno izrazila žaljenje što je propala inicijativa iz Pruda koju su zajednički potpisali čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik i SDA Sulejman Tihić. Pri tome je istaknula kako sve inicijative izvana, izuzev nove međunarodne konferencije dayton 2, u koji pak ne vjeruje neće donijeti nikakvo rješenje. Drugi zastupnici članovi Odbora za vanjske poslove europarlamenta uglavnom su imali primjedbe na nepoštivanje ljudskih prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?