ZAHTJEV

Hrvati zatražili od Inzka da ukine Federalno ministarstvo prosvjete

\'28.05.2010., Zagreb-Maturanti Trgovacke skole na Kennedyevom trgu izlaze nakon polaganja Drzavne mature iz Hrvatskog jezika. Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Boris Ščitar/Pixsell
29.05.2011.
u 11:54

Predstavnici Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a neće sudjelovati na Koordinaciji ministara obrazovanja i znanosti Federacije Bosne i Hercegovine

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Mario Bušić odbio je poziv na sastanak Koordinacije ministara prosvjete i obrazovanja Federacije BiH. Poziv na sastanak je došao od privremenog ministra obrazovanja Federacije BiH Damira Mašića.

Nadležnost županija

- Sve točke koje su planirane na ovom sastanku su u nadležnosti županijskih ministarstava obrazovanja. To je potvrdio i Ustavni sud svojom odlukom u kojoj je dao rok za gašenje Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. Rok je bio pola godine, a istekao je 6. svibnja - priopćeno je iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a. Također, iz ovog ministarstva su upozorili kolege na federalnoj razini da se moraju pridržavati odluka koje je donio Ustavni sud, te kako se one moraju provesti u djelo.

Pozivanje OHR-a

- Pitamo se postoji li još ijedna suvremena i demokratska zemlja u kojoj parlament i federalna ministarstva ne provode poštuju i provode odluke Ustavnog suda, i opet zanimljivo, sve na štetu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da snagom svoga autoriteta i svojim ovlastima doprinese vladavini prava u BiH, što u konkretnom slučaju znači da poduzme sve što je potrebno kako bi Parlament Federacije BiH izvršio presudu Ustavnog suda Federacije BiH - zaključili su u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a. Iz Mašićevog ministarstva su priopćili kako će se održati konstituiranje Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti Federacije BiH, a između ostaloga, jedna od točaka dnevnog reda je i dogovor oko aktivnosti za gašenje “dvije škole pod istim krovom”. Ranije je federalna Vlada donijela odluku kako se Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti neće gasiti. Kozmetičkom izmjenom nadležnosti pronaći će se način da se odluka Ustavnog suda ne ispoštuje, što dovoljno govori koliko aktualne federalne vlasti priznaju i poštuju rad najviših sudskih instanci u ovom entitetu. U javnosti je ovakav način rada protumačen kao izrugivanje sudstvu, a ovakvi događaji se od cijele Europe toleriraju samo još u Bosni i Hercegovini. Naravno, nitko neće snositi odgovornost za nepoštivanje odluka Ustavnog suda i kršenje Ustava ove zemlje. Time je “platformaška” vlast još jednom pokazala kako ne poštuje zakone ove zemlje, te kako njihova samovolja u radu nema granica. Osim hrvatskih stranaka, nitko drugi nije reagirao na ovakve pojave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?