Balkan u EU

Igmanska inicijativa: Predsjednici potpisali zajedničku izjavu

tadić i josipović
HaloPix/PIXSELL
14.10.2011.
u 14:00

Govornici tijekom sastanka kao največe probleme zamalja zapadnog Balkana istaknuli su pitanje izbjeglica, granica, ratnih zločina, sukcesije i imovinsko pravna pitanja.

U okviru 22. sastanka predstavnika Igmanske inicijative, koji je danas održan u Beogradu, predsjednici Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović te Srbije Boris Tadić, kao i predsjednik Predsjedništva BiH Željko Komšić potpisali su izjavu u kojoj su dali punu potporu članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU. U potpisanoj izjavi navodi se da su sve četiri zemlje čvrsto opredijeljene za rješavanje otvorenih pitanja dijalogom i pregovorima te najavili da će svaka od zemalja pomagati drugoj da ispuni sve potrebne uvjete za pristupanje i članstvo u EU. Navodi se da su principi solidarnosti i uzajamne podrške temeljni principi na kojem četiri zemlje žele graditi zajedničku europsku budućnost.

Govornici su na sastanku kao najveće probleme zemalja zapadnog Balkana istaknuli pitanje izbjeglica, granica, ratnih zločina, sukcesije i imovinsko pravna pitanja a kao dodatno otežavajući faktori njihovoga rješavanja pitanje Kosova i neriješeno pitanje u BiH. Konferenciji u Beogradu nazočio je i povjerenik EU za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle koji je pozdravio napore nevladinih udruga i zemalja zapadnog Balkana te najavio za proljeće sljedeće godine održavanje donatorske konferencije na kojoj će biti prikupljana sredstva za povratak izbjeglica i raseljenih osoba.

– Cilj ovoga i ovakvih inicijativa promocija je mira i dijaloga te razvoj tolerancije i dobrosusjedskih odnosa što su i ključni uvjeti za pristupanje EU. Da bi u tome uspjele, zemlje zapadnog Balkana moraju se suočiti sa prošlošću i izgraditi trajni mir. Moraju se riješiti pitanja nestalih, izbjeglica, granica i druga otvorena pitanja. EU prati te korake i u njima imate našu punu podršku, rekao je Füle. U svome govoru predsjednik Josipović istaknuo je povjerenje, odgovornost, hrabrost, kompromis i optimizam kao veoma bitne čimbenike u ostvarivanju svih ciljeva zemalja Balkana.

– Samo na taj način možemo uspjeti ostvariti vizije i ciljeve. Tijekom godina učinjen je ogroman napredak na ovim prostorima iako je još uvijek mnogo pitanja ostalo otvoreno. Smatram nedopustivim ponašanje nekih političara koji za potrebe izbora smišljeno i planski zaoštravaju politiku s ciljem da odnesu pokoji jeftin poen. Takvo je ponašanje neodgovorno i nedopustivo. Neke od takvih predizbornih strategija već su i otpale jer su prozrene – rekao je Josipović u kasnijoj izjavi novinarima dodajući da se ova kritika odnosi na sve zemlje, a ne samo na Hrvatsku. Odgovarajući na novinarski upit znači li to da treba zaboraviti izrečene optužbe, predsjednik je rekao da nema potrebe da bilo tko kome oprašta jer su poznati realni dometi svake izgovorene riječi. Na upit hoće li tijekom susreta s predsjednikom Srbije Tadićem biti i riječi o srbijanskim optužnicama za ratne zločine, kratko je odgovorio da će o tome kada to dođe na red. Predsjednik Srbije Tadić u svome govoru istaknuo je važnost da svaka od zemalja raščisti sa pitanjem ratnih zločina.

– Srbija je uhitila i isporučila u Haag 46 osumnjičenika koje Haag tereti za ratne zločine. Smatram da svaka od zemalja zapadnog Balkana mora riješiti na pravi način to pitanje, a posebno one slučajeve gdje trebaju optužiti svoje sunarodnike – rekao je Tadić u poruci koju su novinari shvatili da je upućena Hrvatskoj. Igmanska inicijativa savez je nevladinih udruga iz četiri zemlje osnovan prije 11 godina, a okuplja oko 150 udruga.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 2

Avatar bucalo
bucalo
23:56 14.10.2011.

di si mate granicu 6+1 -1 znas ti sto si govorio evo ga dodje to

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
13:49 15.10.2011.

- Ovaj neznam čiji, ali nikako naš opet nešto potpisuje a da nije razumio o čemu se radi, ili je glup ka tuka ili je plačenik koji radi za Srbiju a protiv Hrvatske Ide mi na povraćanje..............

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije