KAZNE

Inspekcije izrekle 65.000 maraka kazni zbog probijanja marži

kruh
PIXSELL
08.03.2011.
u 09:21

Vlada je zaključila da je ovakvo stanje rezultat povećanja nabavnih cijena pšenice na tržištu

Vlada FBiH razmatrala je jučer informaciju Federalne uprave za inspekcijske poslove o maržama na brašno, kruh, jestivo ulje i šećer, utvrđenu kontrolama u prvom mjesecu 2011. Na temelju pokazatelja dostavljenih iz sedam županija (Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Unsko-sanskoj, Posavskoj i Hercegovačko-neretvanskoj), konstatirano je, kroz 792 inspekcijska nalaza, odnosno kontrolu 632 subjekta, 30 probijanja marži na kruh, 21 marže na brašno te jedne na šećer.

Od ukupno izrečenih kazni od 147.576 konvertibilnih maraka, 65.000 KM odnosi se na kazne za probijanje marži. Na temelju ovakvih pokazatelja, u informaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove se konstatira kako je stanje bolje nego pri ranijim kontrolama te da više cijene živežnih namirnica nisu, u osnovi, posljedica povećanja marže, već razloge treba tražiti u nabavnoj cijeni pšenice i kalkulativnoj cijeni proizvođača kruha. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnu upravu za inspekcijske poslove da joj, za sljedeću sjednicu, pripreme prijedlog obrasca po kojem će se formirati cijena kruha s ukalkuliranim svim ulaznim troškovima.

Jučer je, ujedno, Vlada izmijenila i dopunila dvije ranije odluke koje se odnose na mjere neposredne kontrole cijena svih vrsta brašna i kruha od žitarica, odnosno ulja i šećera utvrđivanjem marži. Prema ovim izmjenama, odluke se, uz gospodarska društva, odnose i na druge pravne i fizičke osobe. Vlada je jučer zadužila Poreznu upravu Federacije BiH - županijski porezni ured Mostar, Odsjek za prinudnu naplatu da, kao povjerilac, podnese zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u gospodarskom društvu Fabrika duhana Mostar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?