Trofej

Iranci objavili snimke srušene američke bespilotne letjelice

bespilotna letjelica (1)
Foto: AFP/Reuters/PIXSELL
1/6
09.12.2011.
u 07:59

General Amir-Ali Hajizadeh zapovjednik zrakoplovnih snaga Iračke revolucionarne garde izjavio je kako je njihova postrojba za elektroničko ratovanje uhvatila letjelicu

Iranska televizija objavila je prve snimke zarobljene američke bespilotne letjelice koja je prizemljena 4. prosinca, 225 kilometara od granice s Afganistanom.

Bespilotna letjelica RQ-170 Sentinel dio je špijunske flote kojom SAD već godinama nadgleda i snima područje Afganistana ali i Irana. Iako je Washington objavio kako se letjelica srušila zbog kvara, Teheran opovrgava takav rasplet događaja i na snimkama pokazuje neoštećenu bespilotnu letjelicu uz tvrdnju kako su je zapravo oteli pomoću sofisticirane tehnologije i prizemljili.

General Amir-Ali Hajizadeh zapovjednik zrakoplovnih snaga Iračke revolucionarne garde izjavio je kako je njihova postrojba za elektroničko ratovanje uhvatila letjelicu u zamku iznad grada Kašara i prizemljila je uz minimalna oštećenja.

Dodao je i kako su itekako svjesni podataka i tehnoloških saznanja koja ta letjelica sadrži, od čega upravo strahuju dužnosnici Pentagona.

NATO je objavio kako je ta letjelica bila u redovitoj misiji iznad Afganistana, no podaci pokazuju kako se zapravo nalazila duboku u iranskom teritoriju, te kako je vjerojatno snimala iranska nuklearna postrojenja. Bespilotna letjelica RQ-170 Sentinel inače leti na velikim visinama i vrlo ju je teško otkriti.

Takvom letjelicom snimana je i uživo praćena akcija hvatanja i ubojstva Osame Bin Ladena američke Navy Seal postrojbe u Pakistanu.

 

 

 

 

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?