KAKO SASTAVITI VLAST

Iskorak k stvaranju kvalitetne parlamentarne većine u BiH

čović
Zoran Grizelj
29.12.2010.
u 07:55

Dnevni red sastanka nikad nije bio jasniji - aktualna politička situacija u BiH, kazao je Čović

Usprkos najavama iz SDP-a i SDA da će bojkotirati današnji sastanak parlamentarnih stranaka u Sarajevu, očekivanja od ovog skupa prilično su velika.

Razgovorima do rješenje

Prvenstveno stoga što razgovor nema alternativu i što je ovo prvo okupljanje više od dvije istinski relevantne stranke na političkoj sceni BiH. Sastanak političkih lidera zakazali su HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS, a dolazak su najavili su još i iz Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je kako se samo razgovorima može doći do rješenja. Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ističe da su na sastanak dobrodošli svi koji misle dobro Bosni i Hercegovini. - Poziv je javan, kao i svi naši pozivi. Dnevni red sastanka nikad nije bio jasniji - aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovini. Onaj tko traži opravdanje da ne dođe, to je njegovo pravo, kazao je Čović. On smatra da svaki sastanak na kojem se okupe lideri političkih stranaka, pa makar i u manjem broju, predstavlja veliki pomak, jer je to bolje nego da se ne sastaju ili šalju poruke preko medija. - Za par dana će biti puna tri mjeseca od izbora i nitko nema pravo na luksuz da izbjegava mogućnost na dogovor. Svatko nosi svoj dio odgovornosti, istakao je Čović. Zanimljivo je da i oni koji su odbili poziv za sastanak, a to su SDP i SDA, nemaju istovjetne razloge za to. Dok predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija ponavlja kako oni imaju svoju platformu te da je za SDP važan program, a ne raspodjela funkcija, iz SDA ističu samo kako im je sporna forma sastanka, odnosno pokušaj okupljanja isključivo na principu nacionalnih blokova.

Podrška i broj glasova


Da u SDA ne bježe od razgovora, pokazuje i izjava Bakira Izetbegovića da se treba odazvati pozivu. - Moramo stalno pričati dok ne dođemo do rješenja. Loša je stvar ne pristajati na sastanke, izjavio je Izetbegović uz napomenu da su dva HDZ-a dobila maksimalnu podršku hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i da ih ne treba tretirati kao oporbu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?