RASTROŠNOST

Isplaćivali po 2000 KM nagrada revizorima bez dopuštenja Vlade

Helez
19.09.2013.
u 10:48

Helez nagrađivao revizore iako za to nije imao zakonsko uporište

Izjavu Federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida rata Zukana Heleza kako za isplatu mirovina bivšim braniteljima nema novca te da, kako je kazao, “nemaju para kao Japan” demantiraju podatci o rastrošnosti njegova ministarstva. Iz izvješća revizije jasno se vidi na koji način je trošen novac Ministarstva na čijem je čelu Zukan Helez. Odlukom Vlade FBiH ministar Helez mogao je nagraditi i zaposlenike Ministarstva do 1000 KM koji su angažirani na poslovima revizije za posebne rezultate postignute u provedbi Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite.

Ured za reviziju utvrdio je kako su zaposlenici Ministarstva po ovoj osnovi primili nagrade od 150, 300, 500, 700, 1000, 1600, 2000 KM, a da se nije mogla potvrditi opravdanost isplate navedenih nagrada, kao i utvrđenog iznosa. Osim zaposlenika Ministarstva, pravo na nagradu ostvarili su i angažirani po osnovi ugovora o djelu na obavljanju poslova iz domene kontrole zakonitosti prava braniteljsko-invalidske zaštite u visini od 100 do 300 KM, iako odlukom Vlade FBiH oni nisu uzeti u obzir u dijelu ostvarivanja prava po osnovi nagrada za postignute posebne rezultata rada.

Za paušalne naknade i naknade po učinku po osnovi provedbe zakonske kontrole potrošeno je više od 937 tisuća KM, čiju strukturu čine troškovi po osnovi ugovora o djelu zaključeni po osnovi rada na provedbi revizije. Neto naknade za rad revizorskih timova i Revizorskog tima za koordinaciju od 315.936 KM, troškovi nagrada revizorskim timovima i zaposlenicima Ministarstva 98.050 KM, troškovi rada Liječničke komisije Instituta za medicinsko vještačenje za potrebe provedbe zakonske revizije iznosili su 746.279 KM, putni troškovi i troškovi noćenja 316.443 KM, troškovi goriva 134.239 KM, troškovi adaptacije prostora za rad revizorskih timova 82.299 KM, troškovi održavanja vozila 60.233 KM, odlukom Vlade FBiH članovi revizorskih timova za kontrolu i revizorskog tima za koordinaciju ostvaruju pravo na troškove rada na terenu u visini od 25 KM ako rad na terenu traje najmanje 12 sati dnevno, odnosno 12,50 KM ako rad na terenu traje najmanje osam sati dnevno. Iz prezentirane dokumentacije revizijom je utvrđeno da se obavljao obračun i isplata dnevnica timovima iako nisu imali pravo na to u punom iznosu kao da su na terenu proveli puno radno vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?