Cijena goriva

Isporuke mlaznog goriva MO BiH istražuju djelatnici SIPA-e

SIPA
15.03.2013.
u 10:13

Nalaz Revizije stigao u državne institucije vlasti koje trebaju istražiti počinitelje pljačke

Zbog jednostrane izmjene cijena mlaznog goriva i financijske štete od 327 tisuća maraka koja je nanesena proračunu Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga, Ured za reviziju institucija BiH obavijestili su i Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Agenciju za javne nabave BiH, Ministarstvo financija i riznice BiH, ali i resorno ministarstvo u kojem su uočene malverzacije, da pokrenu istragu.

Povećavanje cijena goriva

Spomenimo, navedeno je da je prema ranije potpisanom ugovoru, koji je ovjerilo i mjerodavno povjerenstvo, planirana isporuka ukupno 530.000 litara mlaznog goriva. Dok je ugovor trajao kupljeno je svega 33.816 litara i to po ugovorenoj cijeni 2,166 KM po litri. Uoči isteka spomenutog ugovora donosi se odluka o korekciju cijene mlaznog goriva, kojom je ona sa 2,166 KM po litri uvećana na 3,136 KM po litri (za 0,97 KM po litri), te je kako su primijetili revizori, u vrlo kratkom razdoblju (od 3. do 8. svibnja 2012.) isporučeno 338.004 litre mlaznog goriva i to po novoj cijeni (3,136 KM po litri). “Iz navedenog se može zaključiti da je Ministarstvo obrane BiH moglo uštedjeti 327.863,88 KM, da je iskoristilo ugovorenu cijenu za vrijeme trajanja opcije ponude. Neobjašnjivo je zašto Ministarstvo obrane BiH nije zahtijevalo isporuku ugovorene količine mlaznog goriva od dobavljača, unatoč zahtjevima iz Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH te činjenici da je raspolagalo s bankovnim jamstvima za dobro izvršenje posla na iznos 130.945,50 KM (jamstvo u visini od 5 posto vrijednosti ugovora izdala UniCredit banka u Mostaru 19. ožujka 2012. s rokom važenja do 5. rujna 2012.).

Na požarima se kralo

Ministarstvo obrane BiH je moglo, u slučaju neisporuke goriva aktivirati bankovno jamstvo za dobro izvršenje posla”, naveo je u obavijesti dostavljenoj Zajedničkom povjerenstvu za obranu i sigurnost PS BiH, SIPA, Agenciji za javne nabave BiH te ministarstvima financija i riznice BiH i obrane BiH Milenko Šego, glavni revizor Ureda za reviziju institucija BiH. Već nekoliko mjeseci govori se i o mogućnosti izbijanja nove afere s gorivom koje je kupovano zbog gašenja prošlogodišnjih požara diljem BiH. Nema još službenih informacija, ali postoji sumnja kako je za let anturskog i ruskog helikoptera, koji su u BiH nekoliko dana gasili požare, nabavljan kerozin po puno većim cijenama. Čak su i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine čiji su helikopteri sudjelovali u gašenju požarišta, imali primjedbe na angažiranje letjelica iz inozemstva, dok za njihove nema novca ni za remont njihovih letjelica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?