DRAGAN ČOVIĆ:

Izbacivanje Hrvata iz vlasti vodi raspadu BiH

covic
VL FOTO
13.05.2011.
u 10:20

- Međunarodna zajednica danas mora spriječiti Lagumdžiju i njegovu politiku, jer će ona podijeliti i rasturiti BiH - rekao je Čović za Večernji list

Nakon uspostave vlasti u Srednjobosanskoj županiji rasvijetlila se jasna strategija dijela bošnjačkih stranaka o nastavku eliminiranja Hrvata kao političkog naroda. Ovaj je događaj ponovno sa sobom donio nebrojeno kršenje odredbi Ustava i zakona koje na kraju tumače bošnjačke stranke. OHR ni bilo tko iz međunarodne zajednice nisu reagirali. Hrvati koji su HDZ-u BiH donijeli pobjedu na izborima u Srednjobosanskoj županiji te s HDZ-om 1990 i HSS-NHI-jem imaju deset hrvatskih zastupnika, sada su u vrlo nezavidnom položaju. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji će danas ponovno biti izabran na stranačkome Saboru koji se održava u Mostaru, poručuje da ova vlast, kao i u FBiH - nema budućnost.

Kako gledate na zbivanja u središnjoj Bosni koje su vaše stranačke kolege ocijenile političkim terorizmom?

Neću koristiti izraze nasilje i terorizam, ali sve što mogu reći poklapa se s tumačenjem tih izraza. Osobno mislim da je to najgrublji nasrtaj na BiH, na najosjetljivijem prostoru, središnje Bosne koji je najteže stradao u ratu i bio u najtežem položaju. Središnja Bosna je pod posebnim režimom kao i HNŽ, zbog čega je važno da budemo posebno pažljivi. No, ja sam ipak očekivao da bošnjački projekt koji sada predvodi SDP neće samo stati na vlasti u Federaciji. To se uklapa i u izjave jednog visokog bošnjačkog političara koji je rekao da se neće dopustiti da Bošnjaci ostanu na 25 posto teritorija u BiH. Ovoga puta žele potpuno eliminirati hrvatsku političku volju u središnjoj Bosni jer je tamo sve što je hrvatsko stalo na jednu stranu, i politički prognati hrvatski utjecaj je najteži udar u pravcu rasturanja BiH od onih koji druge optužuju za to.

Što očekujete u tome pravcu?

Ove se stvari moraju žurno promijeniti, a međunarodna zajednica reagirati.

Mislite li da će tako postupiti imajući na umu da su se na razini Federacije upravo svrstali uz bošnjački blok?!

Zbivanja u Federaciji su dugoročno otvorila ove opasne procese. Stratezi eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog čimbenika u BiH u suštini rasturaju BiH.

Kako ih zaustaviti i ne stoji li činjenica da je vašu stranku u središnjoj Bosni na izvjestan način iznevjerio Savez za bolju budućnost BiH s kojim ste bili u korektnim odnosima?

Nema nas tko iznevjeriti. Ja govorim o strategiji političara iz jednog naroda. Evidentno su se svi Bošnjaci udružili u tom razmišljanju. I oni koji se ne slažu s tom idejom, ne žele biti protiv. Istini za volju, imao sam uvjeravanja određenih bošnjačkih stranaka da se takvo što neće dogoditi. Slično su obećavali i iz SDA. Nisam naivan i svjestan sam postojanja dugoročnog koncepta pokušaja eliminiranja Hrvata iz BiH. Žele nas ‘ohrabriti’ da se homogeniziramo i kažemo da ovo nije naša zemlja, da počnemo govoriti protiv ove zemlje.

Hoće li se Hrvati seliti ili pak okrenuti protiv BiH?

Sigurno se neće seliti. A hoće li netko biti za vlast koja vas želi prognati, to je danas teško govoriti. Ja osobno i velika većina dužnosnika HDZ-a činimo sve kako bismo u svakom nastupu istaknuli da je BiH na prvom mjestu.

Ali gospodine Čoviću, na terenu se druge stranke ponašaju suprotno. Kupuju se deseci tisuća glasova, zastupnika, podmićuje kako bi se ugrabila vlast, političko je motivirano podmetanje bombi, prijetnje. Zašto se vaša stranka ne ponaša tako?

Prije svega, drago mi je što se to na taj način primjećuje u javnosti. No, kada bi HDZ bilo što od toga uradio, doživio bi iste sekunde najbrutalnije sankcije međunarodne zajednice te da se ponovi situacija od prije deset godina. Evidentno je da se u nekim glavama ovdje jedan narod još uvijek smatra kao višak i oni provedbu Daytonskog sporazuma s dva entiteta ne vide s Hrvatima. Kao stranka nećemo upasti u zamku radikalnog ponašanja. No, nedopustivo je da u BiH u dva ciklusa ‘legalno’ kupujete desetke tisuća glasova. Postoje dokazi za to, ljudi su prijavili takve pojave. Svi o tome znaju, no ne želi se ništa poduzeti u tom pravcu. Ne da nema nikakvih sankcija, nego te strukture dobivaju i potporu od nekoga izvana jer je to put kako pokušati dodatno podijeliti Hrvate. Kada ste spomenuli autobombu u Zenici, nedopustivo je da nemate nijednu službenu reakciju vlasti iako imate sve dokaze tko je to napravio i naručio. Znaju se motivi, naručitelji.

Ima li smisla onda Hrvatima upućivati riječi optimizma, ohrabrenja za ostanak ovdje jer se šalje poruka da ne moraju ni izlaziti na izbore - da će im drugi sve odlučiti?

I sami znate - samo smo mi odbili ‘ponudu’ o sudjelovanju u vlasti u Federaciji BiH iz razloga koji ste naveli. Da smo to prihvatili, svi bismo shvatili da sve radimo zbog nekoliko fotelja, a na idućim izborima ti ‘pobjednici’ nam ne bi ‘ponudili’ ni pola od toga. Svi Hrvati mogu izaći na izbore i svi glasovati za HDZ, ali u Tuzli, Zenici, Goraždu, Bihaću i Sarajevu će se pronaći neki koji će popuniti Dom naroda i eliminirati Hrvate. Zato se ono što se dogodilo u središnjoj Bosni može okarakterizirati kao da je netko potpalio fitilj. Naše je da to spriječimo. To je teško iako se očekuje da sada potrčimo za scenarijem koji je postavljen i što značajan dio naroda smatra da je potrebno napraviti. To je klasična, kako bi se u mostarskom žargonu reklo, ‘navlakuša’. U političkom Sarajevu koje je generiralo kompletnu krizu u BiH, čeka se potez da se sada stvari prebace na Mostar.

I hoće li ih dočekati?

Ne, dok sam ja u politici i dok sudjelujem u donošenju odluka u HDZ-u BiH. Samo bi se na taj način dodatno usmjerile strelice prema Hrvatima. Ali, isto tako ne možemo više šutjeti i o ovome što se dogodilo vrlo organizirano razgovarat ćemo u sljedećih tjedan dana sa svim predstavnicima međunarodne zajednice i upozoriti ih na opasne posljedice posljednjih zbivanja. Predstavnici međunarodne zajednice danas moraju spriječiti Lagumdžiju i njegovu politiku u BiH, jer će ona podijeliti i rasturiti BiH.

Iznijeli ste razloge zašto niste ušli u vlast, ali se našla jedna marginalna stranka - HSP BiH koja je pristupila sarajevskom bloku i koja će čak dobila jedno ministarsko mjesto u središnjoj Bosni iako tamo nemaju nijednog zastupnika u Skupštini. Kako na to gledate?

Pa zar vam to sve na govori: da u vlast uđe netko tko uopće nije dobio ništa na izborima. To je dno dna političkog djelovanja. I kada sam govorio o strategiji jednoga dijela bošnjačkih stranaka koje sada predvodi SDP, jasno je da se ne može provesti ako unutar toga nemate nekog Judu. Oni su ponovno pronašli nekoga koji je spreman radi sitnih interesa prodati svoj narod. To zaslužuje najsnažniju osudu, a prave rezultate te osude doživjet će od svog naroda već na sljedećim izborima.

Što je izlaz?

Ne vidim drugoga nego ukazivati da to neće ići tako.

Je li ukazivanje jedini odgovor?

To možemo provesti na stotine načina. Nećemo se uklopiti u scenarij namještenog sukoba da zaštitimo svoj narod, a s druge strane nam je potrebna snažna homogenizacija. Sve to nećemo uspjeti bez institucionalne i teritorijalne ravnopravnosti. Sve drugo su zablude i naivna obećanja da će nam netko drugi zaštititi poziciju. Nama s druge strane prijeti opasnost da se sutra nađemo u poziciji u kakvoj su danas Hrvati Sarajeva, bez ikakve namjere da nekoga uvrijedim. Ovdje govorim o postotku i utjecaju Hrvata. U pet županija gdje se bira šest Hrvata u Dom naroda nemamo više od 2,5 posto našeg naroda. Evidentno netko slično pokušava to provesti u središnjoj Bosni. Ako se to nije moglo u krvavom ratu, uvjeravam da neće moći niti sada političkim sredstvima. No, mi se moramo posve drukčije organizirati kao narod, ne samo kao stranka. Razina potpore HDZ-a je dosegnula svoj vrh.

Je li to povratak u pokret kroz Hrvatski narodni sabor kakav je bio 90-ih?

Nažalost, tako je. Ja ću očuvati stranku da bude moderno organizirana, ali očito je da nam je potreban pokret. Vjerovao sam i govorio da trebamo ići obrnutim procesom, ali me sve u posljednje vrijeme demantira makar kada je u pitanju bošnjačka politika i to se pokazuje na terenu. Onaj tko je spreman prekršiti Ustav i zakone, poništiti pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, sudove, institucije - očito ima razrađenu strategiju i potporu izvana. Siguran sam da imamo odgovor na ovakva događanja. Međutim, to ne može biti brutalnost ili bilo koja forma radikaliziranja jer bi išla na ruku onima koji ponovno žele dovesti tenkove među Hrvate - u drugoj formi. Ne smijemo biti druga strana kada je u pitanju svijet jer bi to bio kraj naših nastojanja.

Jeste li u sukobu s međunarodnom zajednicom, OHR-om, kako to tvrdi Zubak koji je poznat po epizodi Petritschevih ustavnih promjena kojima su Hrvati postali manjina u Federaciji?

Ne. Čak obratno. Druga je stvar jesmo li utjecajni ili uvaženi poput neke druge politike u Sarajevu. Gospodin Zubak, koji je prije desetak godina uradio nešto što sada radi Jurišić, pred uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem prije više od deset godina potpisao je jedan dokument o homogeniziranju Hrvata, a nakon dva sata i pod pritiskom pristao biti dio Alijanse i bio spreman prodati hrvatske interese. Čovjek koji je pridonio da se oslabi utjecaj Hrvata u Federaciji, napose u središnjoj Bosni, a govorim o vremenu prije deset godina, jer je dobio kaznu od hrvatskog naroda, ni danas u politici ne predstavlja ništa. A upravo takvi dobivaju prostora u medijima pod kontrolom Sarajeva. Ja ne smatram da smo u sukobu s međunarodnom zajednicom ako tražimo prava za svoj narod i to kažete javno i na primjeren način. Zato smatram da oko Hrvatskog narodnog sabora treba okupiti sve one koji vole Bosnu i Hercegovinu i svoj narod. Mi, spašavajući svoj narod, želimo spasiti i očuvati državu BiH. BiH neće moći preživjeti bez jednoga od tri konstitutivna naroda. Ako je dio strategije da nas svedu na Hercegovinu i da se prihvati što su nam nudili u ratu, poručujem - neće proći i ne može uspjeti.

Gospodine Čoviću, u tome kontekstu česti su pokušaji podjele Hrvata na Hercegovinu, Bosnu, Posavinu?

Jasna je ta strategija i poručujem da neće uspjeti.

Stoje li ocjene da ste se ‘potporom’ Dodiku oko referenduma, kako u Sarajevu neki navode vaš medijski istup, izravno sukobili sa Zagrebom ili SAD-om?

U Zagrebu sam bio prije sedam dana i imao razgovore s najvišim dužnosnicima. Ni u jednome trenutku nisam osjetio bilo što loše u komunikaciji. Štoviše! Osjetio sam potporu za sve ono što radimo jer to civilizirano činimo u interesu BiH i svog naroda. Drago mi je da u Zagrebu danas imamo ljude koji razumiju što se događa u BiH i da su to jasno rekli u Vijeću sigurnosti UN-a, upozoravajući na pokušaje eliminiranja jednoga naroda. I na taj način je dio javnosti u Sarajevu iskonstruirao i to što ste spomenuli. Gospodinu Dodiku ne treba nikakva potpora, makar ne od Dragana Čovića. Iza Dodika stoji entitet, skupština, izvršna vlast. U tome duhu ništa nisam ni rekao. Ja se s Dodikom jako dobro razumijem. On je pred predstavnicima međunarodne zajednice rekao da srpski narod ovo danas radi da im se za nekoliko godina ne bi dogodila sudbina hrvatskog naroda od strane političara iz reda Bošnjaka. I kada je u pitanju Republika Srpska, nju mogu sačuvati ili rasturiti građani RS-a. I tu im ne treba nikakva pomoć jer ne možete naći niti jednog predstavnika međunarodne zajednice koji je osporio RS u posljednjih deset godina.

Kako gledate na postojanje Suda i Tužiteljstva BiH?

Kada je u pitanju ustavna reforma, HDZ BiH je jasno predstavio i dio koji se tiče pravosudnog dijela. Eksperti prava koji su pisali taj prijedlog, jasno su istaknuli da se trebamo ugledati na primjere koji postoje u bilo kojoj od demokratskih zemalja u svijetu. Pored Ustavnoga suda na razini države i četiriju federalnih jedinica, mislim da na razini države treba biti Vrhovni sud BiH. Sve ostalo bilo bi na razini federalnih jedinica. To je racionalan koncept u kojemu bi se izbjeglo bilo kakvo sukobljavanje. Ako pogledate dosadašnju praksu, svjedočili smo desecima ‘velikih’ pravosudnih procesa koji su propali. Ovo što danas imamo nije pravna država i trebamo imati takav sustav kakav vrijedi u svim zemljama u susjedstvu. No, brine me što danas gotovo da i nema Hrvata na državnoj razini od Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, Suda i Tužiteljstva BiH.

Nedavno sam čuo jednu zanimljivu usporedbu da Dodik i visoki predstavnik Inzko rade u istome pravcu – na rušenju državnih institucija - SIP-a, Suda BiH i Tužiteljstva!

Ne bih govorio tim riječima da rade na rušenju institucija BiH. Ali kada je u pitanju odluka visokog predstavnika oko privremene suspenzije odluke Središnjeg izbornog povjerenstva, ona je u najmanju ruku zabrinjavajuća bez obzira tko stoji ili podržava takvu odluku. Ne smije nitko kršiti zakone i Ustav, pa ni visoki predstavnik. Ako se pak na to odluči putem bonnskih ovlasti, onda mora preuzeti svu odgovornost za to. Pri tome mora se imati na umu otkud nam Izborni zakon, tko nam je uspostavio SIP, otkud nam Sud BiH. Visoki predstavnik je suspendiranjem odluka SIP-a suspendirao i odluke Suda BiH. Je li to udar na institucije BiH? Naravno da jest. I ako netko sada moje riječi želi protumačiti kao udar na OHR i BiH, samo ću poručiti da se radi o neozbiljnom pokušaju da se skrene pozornost sa stvarnog problema. I zato mislim da je ovo pravi način kako bi se ukazalo da nešto ne valja. Pa zar nije korektnije da sada kažemo da stvari ne valjaju, nego da to sutra čujemo na ulici. BiH se sada na najgrublji način ruši nelegitimnom uspostavom vlasti u FBiH, u županijama i uopće sve što se događa sedam i pol mjeseci od izbora. BiH se ruši ako jednom narodu poručite da njegov glas ne vrijedi.

Kako će se uspostaviti vlast na državnoj razini i bojite li se da netko opet ne zažmiri, a Hrvati ostanu izvan svega?

Može. Često sam ponavljao da se vlast ne može uspostaviti bez legitimnih predstavnika Hrvata. No uspostavila se u FBiH jer je intervenirao OHR. Slično se može ponoviti na razini države ako se bude išlo ovim pristupom. Međutim, ja ću na nešto ukazati i mislim da će time biti dovoljno ukazivanja. Time se ruši BiH i pozivam da oni koji to rade, za to preuzmu i odgovornost.

Kako gledate na to da se OHR svrstao na jednu stranu i da se iz političke kuhinje u Sarajevu uporno projiciraju krize kako bi ovaj ured što duže ostao u BiH i time produžio utjecaj na politički život?

Sasvim je sigurno da se krize projiciraju. Tko je sve uključen u projekt - bilo bi preslobodno kazati da to radi netko iz međunarodne zajednice. Da to radi sam Zlatko Lagumdžija, bilo bi prenaivno razmišljati. Evidentno je, međutim, da je netko SDP ohrabrio kako bi u rukavicama napravio nešto ovakvo, što u konačnici neće uspjeti i što će se raspasti. Istina, zabrinut sam zbog toga što ima toliko ljudi koji su zainteresirani za svoju poziciju i ne bi me iznenadilo da takvih ima u OHR-u, kojima je tu jako lijepo, koji dobro žive i nemaju nikakvu odgovornost. Njima je vjerojatno i dojadila naša priča da je OHR nužno transformirati u EUSR kako bi BiH krenula prema EU integracijama. S druge strane, na stotine je onih u logistici kojima je također cilj sve to sačuvati. Činjenica je da je OHR u posljednjih deset godina stajao uz jednu stranu. To je opasno za BiH i to je prepoznato.

Činjenica je da to nije hrvatska strana?

Ne da nije hrvatska, nego se uvijek grubo išlo protiv hrvatske strane. Kod nas se više ne gledaju ni potezi nego se prati što ćemo reći. Oni se ponašaju poput planinskog potoka koji sebi pronalazi kuda je najlakše proći. I kada izvana nemamo jasnog stajališta kako urediti ovu regiju, pa tako i BiH, evidentno se ide protiv najslabijih. Porazno je da, kad vas nisu uspjeli isprovocirati da budete radikalni, onda se mjeri i svaka izgovorena riječ. Zabranjuje se čak i da kažete da je BiH u krizi, da treba poštovati odluke državnih institucija. Doživio sam više pritisaka i kritika samo što sam ukazao na probleme, da je opasna poruka da ulazimo u novu fazu. Bolje je danas govoriti o problemima nego da imamo eskalaciju sukoba. Ovaj moj govor je pokušaj sprječavanja najgoreg oblika radikalizma koji može uslijediti zbog stanja koje je iskonstruirano ovdje, a ima potporu moćnika ispod stola.

Ključne riječi

Komentara 12

LP
Ljubomir Pavlovic
16:22 13.05.2011.

Na ovaj ovoliki tekst Krešića i poznato njegovo pisanje potrošene politike jer on misli da hrvati Središnje Bosne su svi nepismeni, a Čović nas sada tek žali što smo u ratu stradali i hvata se svega i svaćega, časnog i nečasnog kako bi napravio promiđbu za sebe. Na to sve je moj odgovor: Hajd ne luduj Kraljeviću Marko.

CI
cinbenik
19:23 13.05.2011.

Teska je istina i uvjek boli,dokaz da su mediji pod kontrolom jednoumne stranke HDZea koja je rastjerala Hrvate iz Bosni i H.Ulaskom u EU mnogi ce uvidjeti zablude u kojima su bili,a steta je nenadoknadiva.

JO
JohnConnor
16:09 13.05.2011.

Gospodin Covic je jako inteligentan politicar, igra s kartama koje ima. Prepametan je da bi upao u neku zamku velikobosnjacke hegemonije i hrvatski narod odveo u neku avanturu, ali s mnogo strpljenja i povoljne okolnosti moze dovesti Hrvate do ravnopravnosti tj do hrvatske federalne jedinice.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?