Poslovi

Kada ne mogu naći domaće radnike, uskaču bh. građani

Posao
22.08.2013.
u 09:25

Dosta ih je već otišlo u Sloveniju. Plaća je oko 700 eura bruto

Vrijeme u kojemu poslove treba tražiti “i rukama i nogama” mnoge tjera da se upuste u nove izazove i s torbom u ruci krenu u neizvjesnu budućnost u neku daleku zemlju koja će im pružiti financijsku sigurnost, koju u svojoj matičnoj nisu mogli pronaći.

Važno je znati i zakone

Bosna i Hercegovina s više od pola milijuna nezaposlenih i nizom onih koji rade na crno idealna je zemlja za napuštanje i mnoge jedino možda nostalgija ovdje zadržava, ali bez posla je teško biti i nostalgičan. Za bh. građane stranci kažu kako ih svaki poslodavac želi rado vidjeti u svome timu jer uvijek daju sve od sebe. Dobar dio radnika već je krenuo trbuhom za kruhom u inozemstvo pa nije loše da i od onih koje poznajete uzmete savjet o radu u stranoj zemlji. Građana iz BiH ima u dalekim Emiratima gdje izgrađuju bogati Dubai, pa u standardno bliskoj i primamljivoj Njemačkoj, zatim po SAD-u, Skandinaviji i tako redom. Ipak, za ovaj proces ne treba se preko noći odlučivati. Osim što je potrebno nešto saznati o poziciji zemlje u koju se odlučite otići, važno je upoznati se i sa zakonima i običajima te zemlje. Barem se danas takve stvari nalaze na dohvat ruke, a ako vas opet “uhvati” ona nostalgična faza, sjetite se da danas postoje Skype, Viber, WhatsApp i mnoge druge aplikacije za komuniciranje s obitelji i prijateljima. U prvoj fazi dobro je kontatirati Agenciju za rad i zapošljavanje koja vam može pomoći, kako pri odabiru poslova, tako i u saznavanju određenih informacijama o poslodavcima. Mi smo razgovarali s tom agencijom i istražili kako ide proces zapošljavanja bh. radnika u inozemstvu. Preko ove Agencije poslodavci iz inozemstva traže radnike iz Bosne i Hercegovine, a za sada su sporazumi potpisani sa Srbijom i Slovenijom. - Poslodavci nas kontaktiraju i traže djelatnike za određene oblasti. Vremena su jako teška, iz Srbije već neko vrijeme nije bilo potražnje za djelatnicima, dok u Sloveniji ima nešto posla, no recesija i tamo čini svoje - kažu nam u Agenciji. Zanimljivo je i da Slovenci za određene poslove skoro nikako ne mogu naći djelatnike. - Imate zanimanja poput zidara, varioca ili pak vozača kamiona za koje u Sloveniji ne mogu pronaći djelatnike jer ljudi takve poslove u dobrom broju slučajeva ne žele raditi i tada se obraćaju nama. Dosta ih je već otišlo u Sloveniju. Plaća je oko 700 eura bruto, kažu nam u Agenciji. Najpopularniji je pak bio nedavni oglas za poslove njegovatelja u Njemačkoj gdje ih već sada nedostaje 10 tisuća.

Ne šalju u nesigurno

- U prvoj fazi većina prijavljenih je zadovoljila uvjete. Njegovatelji koji u Njemačku idu posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Njemačke, mogu dobiti radnu dozvolu kao njegovatelji. Zainteresiranih ima mnogo više nego je radnih mjesta u ovoj početnoj fazi, no s obzirom da je ovo zanimanje među deficitarnim, vjerujemo kako njegovatelji imaju budućnost. Također su nam istaknuli da je bilo nekih ponuda za poslove iz Austrije, Švicarske i Hrvatske, kao i Afganistana i Iraka.

- Ne možemo ljudima jamčiti sigurnost u tim dvjema zemljama pa ih i ne želimo slati na takva mjesta. Poslova će u budućnosti, vjerujemo, biti još više, te ćemo moći zadovoljiti potrebe brojnih radnika iz Bosne i Hercegovine, kazali su nam.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?