Omiljen grčki tisak

Kancelarka Merkel svako jutro pogleda 100 stranica novina

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.04.2013.
u 14:00

U berlinskom uredu njemačke premijerke Merkel najviše se čita tisak iz zemalja koje su najviše pogođene dužničkom krizom

Njemačka kancelarka Angela Merkel jedna je od najmarljivijih čitateljica novina. Najmoćnijoj ženi svijeta ništa ne smije promaknuti tako da se svako jutro u sedam sati na njezinu radnom stolu mora naći opsežan pregled najvažnijih vijesti i tema iz njemačkog i stranog tiska.

Politička vizija i logika

Zamjenica glasnogovornika njemačke vlade Sabine Heimbach kazala je da A. Merkel svakoga jutra pročešlja “press mapu” sa 100-tinjak stranica novina.

Heimbach je na skupu, koji je organizirao Ured za strane medije – Bundespresseamt (BPA), kazala da koriste “sva čuda tehnike” kako bi napravili što bolji pregled tiska za Kancelarsku službu. Kazala je da se pisanje stranih medija detaljno analizira i da je težište stavljeno na određene zemlje i velike europske medije.

 – U posljednje vrijeme svakog se dana čita i grčki tisak – kazala je Sabina Heimbach. Najpozornije se u berlinskom uredu kancelarke Merkel očito čita tisak iz zemalja koje su najdublje pogođene dužničkom krizom. Nije to ni čudno jer ne prođe ni jedan dan a da iz Grčke, Cipra, Italije, Španjolske... ne iskoči neka naslovnica s kancelarkom u SS-uniformi.

 Pravljenje “press mape” za Angelu Merkel veoma je ozbiljan i osjetljiv posao, koji zahtijeva i znanje i umijeće i osjećaj “u vrhovima prstiju” te “političku viziju i logiku”. Stoga je taj posao povjeren iskusnim novinarima i ekspertima BPA.

 BPA, u kojemu radi više od 400 ljudi, centar je za informacije između građana, medija i vlade, a vodi ga Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke vlade. Oni su zaduženi i za kontakte medija s vladom, za predstavljanje, promociju, “otvorena vrata” Kancelarske službe, koju godišnje obiđe oko 100.000 posjetitelja.

Jedinstven sustav

Novinari mogu koristiti specifični i, kako kažu, u svijetu jedinstveni sustav Bundespressekonferenz (BPK), za koji se ističe da nije “produžena ruka” BPA, već naprotiv – članovi BPK, kao i članovi VAP (Udruženja stranih novinara) mogu, kao nigdje u svijetu, tri puta tjedno nazočiti konferencijama za tisak i glasnogovornicima vlade i ministarstava postavljati većinom neprijatna pitanja. BPK savez, financira se iz članarine, a utemeljili su ga 1949. politički novinari, s još bolnim sjećanjem na rat, na jednoj i demokratskim vizijama na drugoj strani.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije