Bh. premijera dokumentarnog filma “Hako”

Film o gorštaku koji je svojim potomcima govorio u formi narodnih mudrosti

storyeditor/2024-04-25/pejakovic.jpg
Fena
26.04.2024.
u 16:14

Nakon svjetske premijere filma “Hako” autora Josipa Pejakovića na 71. Martovskom festivalu dokumentarnog filma u Beogradu, u Narodnom pozorištu u Sarajevu upriličena je i bh. premijera tog filma.

Dio autorske ekipe filma su, osim redatelja, činili montažer slike Dušan Majušević, kreator postprodukcije slike Saša Pejaković, grafički dizajner Branko Dursum te producent filma Almir Šahinović, i dobili su salve pljeska.

Nakon prikazivanja filma upriličen je panel koji je moderirao novinar Dževdet Tuzlić, na kojem su sudjelovali redatelj Pejaković i narator filma Hako Duljević.

Film govori o gorštaku s Peštera Haku Duljeviću, čovjeku koji je svojim potomcima govorio u formi narodnih mudrosti, rečenica koje se pamte i koje imaju duboka značenja.

Kroz vizuru jedne požutjele fotografije naviru sjećanja i oblikuje se naracija unuka glavnog junaka, koji nosi djedovo ime. Kao da kleše svaku riječ, on dočarava i nijansira vrijednosti i ljudskost svoga pretka, koja je danas u manjku, sočnim rječnikom svjedoči o važnosti ljudske komunikacije koja je iznad svake vjerske, nacionalne i geografske određenosti. Film svjedoči o međusobnom poštovanju Pešteraca bez obzira na vjeru i naciju, osobinu koja ima univerzalne vrijednosti i koja je važna u svim vremenima i bilo gdje na svijetu.

Unuk Hako nastavlja tradiciju rodnog kraja, tradiciju svoga djeda, mudrog gorštaka s Peštera u Sandžaku, koji za vrijeme Drugog svjetskog rata nije htio podići ruku na svoje susjede po cijenu vlastitog stradanja.

“Sve što imaš daj da spasiš život, a život daj da spasiš obraz”. To je bila njegova životna filozofija na Pešteru, jednoj od najvećih visoravni u Europi. Film s temom i događajem od prije 81 godinu ima snažnu notu važnosti za vrijeme koje živimo danas i ovdje jer je univerzalna. Producent filma “Hako” Almir Šahinović kazao je da je sniman u realnom prostoru, na Pešteru.

Kako je najavljeno, prikazivanje filma “Hako” uskoro se očekuje i u Tuzli i Zenici, priopćili su organizatori.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije