Prvi Izborni sabor

Karamatić je novi predsjednik, Lovrić se nije kandidirala

Brčko
03.09.2012.
u 09:19

Prvi Izborni sabor HSS-a u BiH jučer održan u Brčko Distriktu, 65 izaslanika jednoglasno donijelo odluku

Na prvom Izbornom saboru HSS-a u BiH koji je u jučer održan u Brčko Distriktu, 65 izaslanika ove stranke jednoglasno je, aklamacijom za novog predsjednika izabralo Marija Karamatića iz Posušja. Karamatić je dužnost predsjednika stranke preuzeo od Ljiljane Lovrić iz Kiseljaka koja je na čelu HSS-a u BiH bila protekle nepune tri godine. Lovrić je u listopadu 2010. godine izabrana za predsjednicu HSS-NHI. U međuvremenu je došlo do razilaženja dvije stranke. Unutarstranačka previranja te golgota i političko razapinjanje, kako je Lovrićeva nazvala negativnu kampanju koja je protiv nje vođena u BiH, a naročito u sarajevskim medijima, bili su previše za ovu mladu političarku.

Umorna sam

“Jednostavno sam umorna i to je jedini razlog što se nisam ponovno kandidirala za predsjednicu stranke. To ne znači da ne ostajem na raspolaganju i vjerna HSS-u na način da ću biti predsjednica Središnjeg odbora i ostajem članicom Predsjedništva HNS-a u ime HSS-a“, istaknula je dosadašnja predsjednica HSS-a u BiH. Lovrić se osvrnula i na razloge ulaska u koaliciju s HNI-jem, ali i na razloge razilaženja. “Kada smo bili zajedno s HNI-jem, namjera nam je bila napraviti jednu poveznicu među Hrvatima. Porast popularnosti za oko 400 posto nekima međutim nije bio dovoljan. Interesi pojedinaca bili su važniji od interesa hrvatskog naroda i stranke“, pojasnila je Ljiljana Lovrić. A interes hrvatskog naroda u BiH, više nego druga dva, je riješiti se sadašnjeg dvoentitetskog uređenja države. Hoće li prijedlog HSS-a u BiH biti da srednja razina vlasti bude uređena na principu regija ili više federalnih jedinica odlučit će se na prvoj sjednici Središnjeg odbora stranke kada će se raspravljati o izmjenama Deklaracije o temeljnim načelima djelovanja HSS-a koji su usvojeni jučer na Izbornom saboru, a predložila ih je Neda Pozderac. Ono što je neupitno za HSS je zalaganje za diskontinuitet hrvatskih teritorija u BiH, najavio je Mario Karamatić, novoizabrani predsjednik HSS-a u BiH.

“Diskontinuitet je jedno što Hrvatima u BiH jamči jednakopravnost. Ali ono što tražimo za sebe u sredinama gdje smo manjina, Sarajevu, Derventi, Bugojnu primjerice, moramo biti spremni dati, recimo, Bošnjacima u Posušju, Ljubuškom ili Srbima u Drvaru. Druge opcije nema“, istaknuo je Karamatić. Zajedničko djelovanje s NHI-jem on je nazvao kardinalnom pogreškom te izrazio zadovoljstvo pokrenutim procesom razdruživanja. Čelnici HSS-a, stari i novi, izrazili su zadovoljstvo što je prvi Izborni sabor okupio članove stranke iz svih krajeva BiH, od Orašja do Neuma, od središnje Bosne do Hercegovine. “Vi ste snaga koja je spriječila regionalizaciju i podjelu Hrvata u BiH, a čvrsto sam uvjeren da ste jezgra iz koje će nastati najjača hrvatska stranka u BiH. Posavina, središnja Bosna, Hercegovina osovina je na kojoj djelujemo, a mi hrvatski narod nikad nismo niti ćemo izdati“, poručio je izaslanicima Mario Karamatić, predsjednik HSS-a u BiH.

Socijalna osjetljivost

Okupljenima se obratio i Ilija Ćorić, glavni tajnik HSS-a. Ćorić je još jednom izrazio potporu djelovanju sestrinske stranke u BiH te poručio da su novi ljudi na političkoj sceni jedini pravi put za svaku stranku. “U ovim je vremenima vrlo važno zalagati se za socijalnu osjetljivost. Mi u Hrvatskoj tražimo ukidanje PDV-a na hranu i nadam se da ćemo u tomu istrajati“, podsjetio je Ćorić. O socijalnoj osjetljivosti ali i budućoj viziji europske BiH s Hrvatima kao jednakopravnim narodom, bavi se Deklaracija o programskim načelima HSS-a u BiH koja je jučer usvojena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?