Zdravstvo

Kardiologija troši više novca od onkologije

'At the doctor'
'Katarzyna Leszczynska'
15.05.2013.
u 09:39

Bolesti srca i krvnih žila su najveći problem u bh. zdravstvu

Dovoljno je samo vidjeti tablicu o rasporedu sredstava federalnog Fonda solidarnosti kako bi zaključili što su najveći zdravstveni problemi stanovnika većeg bh. entiteta. Očekivano, na prvom mjestu su bolesti srca. Za njih će Fond solidarnosti u ovoj godini izdvojiti čak 21,5 milijuna maraka. Ovo je samo potvrda velikog porasta broja srčanih oboljenja kod ljudi u BiH, a glavni razlog je loš način života, nedovoljno aktivnosti, stres...

Pun program

- Naš program je pun do kraja godine. Dobili smo dovoljno sredstava da možemo operirati do kraja 2013., a ne do listopada ili studenog kako je bilo ranije - rekao nam je prvi čovjek Kardiokirurgije u SKB-u Mostar dr. Goran Đuzel. Usporedbe radi, Fond solidarnosti daje čak tri puta više novca za liječenje bolesti srca nego za liječenje tumora. Na drugom mjestu izdvajanja za liječenje su bubrežni bolesnici, odnosno, oni koji idu na dijalizu. Predviđeno je čak 7,5 milijuna maraka za ovu granu medicine, a što je više nego za liječenje tumora, odnosno, radioterapiju koju će Fond solidarnosti financirati sa 7 milijuna maraka. Iz tablice se jasno vidi kako su iznosi za liječenje pojedinih bolesti uglavnom ostali isti. Izuzetak je vaskularna kirurgija koja je ostala bez čak milijun maraka, a najveći “dobitnik” je kardiokirurgija koja je, za razliku od prethodne godine, dobila 1,5 milijuna KM više. Zanimljivo je kako se čak 2 milijuna KM odvaja za liječenje povrtnika u Republiku Srpsku, a većina ovoga novca ide u tuzlansku bolnicu. Tablice rasporeda sredstava za ovu godinu govore kako je primijećen napredak SKB-a Mostar. Više novca je izdvojeno za kardiokirurške operacije u ovoj bolnici, ali ipak, taj iznos je i dalje manji nego za ostale centre u državi. Ipak, vodstvo SKB-a Mostar je zadovoljno sredstvima za ovu godinu jer ona predstavljaju napredak u odnosu na 2012.

Novac za radioterapiju

Napredak predstavlja i izdvajanje za radioterapiju u SKB-u Mostar za koju je iz Fonda solidarnosti ove godine planirano nešto manje od milijun maraka. Otvaranjem Klinike za onkološke bolesti SKB-a Mostar učinjen je veliki iskorak na ovim prostorima za liječenje tumora, a pacijenti više ne moraju ići u Sarajevo, Split, Zagreb kako bi primili potrebnu terapiju. U mostarskoj bolnici se nadaju kako će njihov napor biti prepoznat i u budućnosti, te kako će federalne institucije nastaviti povećavati izdvajanja za ovu zdravstvenu instituciju. Dosta novca se ulaže u transplantologiju. Predviđeni iznos za ovu godinu je 1,7 mil. KM i za 20% je veći nego godinu ranije. Ono što čudi možda jest veliko smanjenje sredstava za testiranje na HIV. Od prošlogodišnjih 155.755, za ovu godinu je planirano samo 37.494. S druge strane, pohvalno je kako se više novca planira uložiti u humanu reprodukciju osoba s invaliditetom. Ostale stavke u predočenom planu pretrpjele su male ili nikakve promjene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?