kosovo

KFOR kod granice repetirao oružje na srbijanske dužnosnike

kosovo (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
30.07.2011.
u 10:30

Pripadnici slovenskog KFOR-a jutros stigli na barikadu u Rudarima. Zadržali su se 10-ak minuta.

Na barikadu u Rudarima danas oko 10 sati stigli su pripadnici slovenskog KFOR-a. Tu su se zadržali 10-ak minuta da bi se nakon poziva iz komande okrenuli i vratili nazad u smjeru južne Mitrovice gdje je većinsko albansko stanovništvo.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović dogovorio je u petak kasno navečer u troipolsatnom razgovoru sa zapovjednikom KFOR-a Erhardom Bühler, da se jedinice KFOR-a povuku iz Rudara, gdje su došle u 13.40 sati s ciljem da uklone srpske barikade.

Srbi su sinoć oko 23 sati potpuno blokirali putne pravce od sjevernog prema južnom dijelu Kosovske Mitrovice, nezadovoljni dijalogom u prošla tri dana između zapovjednika Bühlera i predstavnika Vlade Srbije Stefanovića i Bogdanovića. Zapovjednik Bühler izjavio je sinoć u Mitrovici da je ovo bio posljednji put da je odlučio povući pripadnike međunarodnih vojnih postrojbi, a da ne upotrijebi silu za što ima ovlaštenje. Najavio je i da će ukoliko se blokade prometnica nastave biti prinuđen iskoristiti ovlasti koje je dobio.

Također, oko ponoći kad su ministar za Kosovo Goran Bogdanović i Borislav Stefanović htjeli preći granični prijelaz Jarinje i ući u centralnu Srbiju dogodila se incidentna situacija, piše Blic. Stefanović se najprije pješice uputio prema prijelazu, a američki vojnici KFOR-a su repetirali puške i povikali: "Vratite se nazad!". Nakon toga KFOR je pomaknuo prepreku od bodljikave žice i obavio pretres automobila srpskih dužnosnika. Sve je trajalo pola sata da bi zatim prešli granični prijelaz Jarinje, koji je od četvrtka zatvoren i proglašen zabranjenom vojnom zonom.

Stefanović i Bogdanović danas će nazočiti sjednici Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu uoči koje se oglasio i predsjednik Srbije Boris Tadić:

- Atmosfera u Srbiji mora biti stabilna i mirna. Sjednica treba doprinjeti smirivanju situacije, a ne razbuktavanju.

Tadić je naglasio da svatko ima svoj dio odgovornosti za situaciju na Kosovu i nitko je ne treba instrumentalizirati u svoje stranačke, grupne ili individualne interese.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije