28.06.2021. u 09:34

Po tko zna koji put pokazuje se i dokazuje da su Hrvati najsportskija nacija na svijetu. Imaju najviše osvojenih medalja s velikih svjetskih sportskih natjecanja na broj stanovnika. Poznati su i po fer i sportskom nadmetanju. Hrvati su takvi i u političkom pogledu. No, uvijek se nađe netko tko će ih proglasiti nefer igračima u političkoj borbi za njihova nacionalna prava. Pobjedu nad goropadnim Škotima, kojima ni Englezi nisu mogli ništa, naveliko su proslavili Hrvati ma gdje bili. Hrvatska je ušla u drugi krug Eura i ispunila cilj. Time je srebrni Zlatko kao izbornik vatrenih ostvario sve zadane ciljeve i potukao mnogobrojne “komentatore” rezultatom 3:1.

Pa je Vedran Ćorluka, Dalićev pomoćnik, nakon što je Luka vanjskim felšom i lukavim lukom leta lopte pogodio rašlje škotskog gola, na svoj vedar način na Instagramu napisao: “Auu, a taman te htjeli izvadit’!” Kad gledamo Luku, sjetimo se legendarnog radijskog reportera Ive Tomića koji bi velemajstore nogometne lopte zvao igračem “sitna veza i mudra poteza”. Za Marka Mlinarića rekao bi: “Alaj igra ovaj klinac, alaj melje ovaj mlinac!” Tako bi nekako opisao Modrića, a dodao bi još ponešto, možda nekako ovako: “Evo nogometnog vuka po imenu Luka!” A mali Luka upoznao je vukove čuvajući ovce i koze po Velebitu. U njegovim nogama postoji ono nešto što se može steći samo gazeći kamenjar. Vjerujemo da će to pokazati i protiv Furije.

Vatreni su vlasnici srebra sa Svjetskog prvenstva i ne smiju se nikoga bojati. Valja igrati po onoj kako je Luka Kaliterna govorio igračima Hajduka: “Kad protivnički igrač ima loptu, pokrij ‘svoga’ igrača (protivničkog igrača kojega treba čuvati), a kad tvoj suigrač ima loptu, ‘biži’ od ‘svog’ igrača!” Velikim igračima svejedno je protiv koga igraju, a protivniku ne bi trebalo biti svejedno. Valja misliti kao veliki Štef Lamza, jedan od najboljih igrača zagrebačkog Dinama svih vremena. Rudolf Belin, legendarni kapetan Dinama iz slavne generacije koja je bila pobjednik Kupa velesajamskih gradova (preteča Kupa UEFA i Europske lige), ispričao je anegdotu o Lamzi, vezanoj za utakmicu protiv beogradskog Partizana koji je tada bio finalist Kupa prvaka Europe (danas Lige prvaka). Kad su izlazili na teren i čuli grmljavinu navijača Partizana na prepunom stadionu JNA, i kapetanu Rudiju Belinu tresle su se noge, a onda ga je Štef Lamza povukao za dres i upitao:

- Rudač, protiv koga igramo?!

Kad su pitali Bernarda Vukasa, ponajboljeg igrača Hajduka svih vremena, kako bi on igrao protiv bunkera (catenaccia – izrazito defenzivnog stila igre) Helenia Herrere, popularni Bajdo je kazao: “Predriblao bih sedam-osam igrača i dao gol!” I Kovačić može predriblati sedam-osam igrača, ali mora misliti glavom Lamze i Vukasa. Filozof Friedrich Nietzsche reče da je za opisati nekog čovjeka nekada dovoljna samo jedna anegdota. Kao za Lamzu i Vukasa, na primjer.

Veliko hrvatsko pero Veselko Tenžera nakon neuspjeha nogometne reprezentacije Jugoslavije o izborniku Miljanu Miljaniću napisao je članak s naslovom “Guliver riječi, Liliputanac djela!” Kako god završila današnja utakmica vatrenih protiv Furije, takvo se nešto neće moći reći za srebrnog Zlatka.

Nogomet je indikator stanja nekog društva. Belgija je na Euro 2020. došla kao prva reprezentacija po rejtingu FIFA-e. Nimalo joj nije smetalo to što većinski Flamanci ne biraju političke predstavnike Valoncima i Nijemcima. Za razliku od BiH u kojoj bošnjačka većina po svaku cijenu želi Hrvatima birati političke predstavnike. Pa zagriženi zagovornici “građanske” BiH, njihovi medijski telali i “banalitičari” (banalni analitičari) izvješće EU parlamenta o BiH, u kojem se ne spominje konstitutivnost naroda, ali se izrijekom spominje provedba odluka Ustavnog suda BiH (bez odgode!), koje isključivo govore o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, “tumače” kao veliki poraz hrvatske politike. A do prethodnih rezolucija držali su koliko do snijega na Grenlandu. Glumataju suce u VAR sobi!

Dok je tome tako, u BiH će se događati mučne scene kao s Mujom i sinom koji su napuštali stadion na kojem su zmajevi potkresanih krila izgubili utakmicu zbog koje se nisu plasirali na Euro. Sinčić se u čuđenju okrene prema semaforu, a Mujo mu reče:

- Ne okreći se, sine! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?