Herc-iskrice

Hrvatski član Predsjedništva BiH, izabran od nehrvata, kod Hrvata - persona non grata!

Frano Vukoja
22.10.2018.
u 10:00

Duhoviti Bernard Show našalio se na račun demokracije: “Demokracija je proces koji nam jamči da se s nama može vladati gore nego što smo zaslužili”. No, što bi Show rekao na račun izbornog showa u režiji sarajevske pseudograđanske, unitarističke čaršije te njezina poimanja demokracije i duha Ustava BiH? Po tom showu u BiH na vlast mogu doći oni koji ničim to nisu zaslužili. Tako su Bošnjaci bh. Hrvatima izabrali člana Predsjedništva BiH. Pa je član Predsjedništva iz reda Hrvata, izabran od nehrvata, kod Hrvata postao persona non grata. Sad se bošnjačke unitarističke strukture svojski trude oko toga kako izabrati svojih šest od ukupno 17 Hrvata, ali dovoljnih da se preglasaju oni koje su Hrvati izabrali.

Čudna neka matematika, koja je već jednom upalila, kad je bilo dovoljno i pet kao “trećina” od 17. Pa se na više slučajeva može odnositi vic Edina Alilovića. Pitali su, naime, jednog bh. Hrvata koji je zauzeo visoku dužnost glasovima Bošnjaka:

- Jesi li Hrvat ili Bošnjak?

- Jesam – “objasnio” im je.

Eto koliko su brojnim Bošnjacima bh. Hrvati omilili srcu da je nevjerojatan postotak Bošnjaka koji je izašao na izbore glasovao za Komšića! Sve po logici “Hrvatom protiv Hrvata” i po onoj da se “klin klinom izbija”.

Oglasio se i Wolfgang (“vuk o ovčjoj mješini”) Petritsch, pozdravivši izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Nešto je u tom stilu mrljavio i Christian Scwarz-Schilling koji bi bh. Hrvate prodao za nekoliko nekadašnjih schillinga. A mnogi u BiH ne bi tako jeftino prodali svoju nacionalnu kožu, njihova cijena su - Judine škude. Ali da na kraju balade ne vise oni već hrvatski narod. Bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak izrazio je zabrinutost zbog izbora Željka Komšića glasovima Bošnjaka. Pa je za “građansko”, unitarističko Sarajevo Lajčak – alčak! Hrvatski premijer Plenković na summitu u Bruxellesu upoznao je čelnike Europske unije o čemu se u FBiH zapravo radi, pa se očekuje ozbiljna reakcija iz EU-a protiv neeuropskog Sarajeva.

Ovakva BiH u samom svom ustroju ima grešku u sustavu. Neki je, uz podršku dijela međunarodne zajednice, nastoje ispraviti “građanskim” ustrojem. A čak se i s tamne strane Mjeseca vidi da to vodi u provaliju u sustavu. Dobronamjerni za BiH predlažu belgijski model. Može i švicarski model, ali kad se BiH obogati na belgijskom modelu. No, “građanske” političke strukture, koje bi BiH stisnule (a ne otvorile) u struku, neće ni čuti o bilo kakvom održivom, europskom modelu. Kakva Belgija, kakvi “bakrači”. Umjesto da malo razmisle o Belgiji, vade “belegije” (brusove) i oštre sve što je tupo. Nađe se i pokoji bubnjar koji udara u ratne bubnjeve i koji bi slao tenkove na studente jer traže da se provede odluka Ustavnog suda BiH. A tu su i oni koji ga brane jer im ušima godi takvo bubnjanje, dok razumnim ljudima dobre volje para uši i probija bubne opne.

Iz pseudograđanskog i unitarističkog Sarajeva bačena je rukavica u bh. politički ring, a od vodstva konstitutivnih Hrvata traže da bace ručnik. Uz pljesak nekih individua iz svjetskih (epi)centara moći. Hrvatska strana pruža ruku bošnjačkim strukturama koje žele održivu, europsku BiH, vladavinu prava i jednakopravnost konstitutivnih naroda. Vjerujemo da takvi ipak postoje i da bosanski lonac ipak neće eksplodirati. Bilo bi pogubno da pukne tu nadomak balkanskog bureta baruta i brojnih nabrušenih individua kratkog fitilja i još kraće pameti. Bosanskom loncu potreban je europski poklopac. Ali što s onima koji po lonce i poklopce još uvijek idu u – Tursku?!

Bilo kako bilo, valja ustrojiti vlast. Bit će problema, pa bi se mogli umiješati i međunarodni čimbenici. Nije vrag da će se razjedinjena međunarodna zajednica služiti matematikom sličnoj u jednom razredu osnovne škole. Učiteljica je upitala sinčića nekog moćnika:

- Koliko je jedan plus jedan?

- Jedan plus jedan jest tri – izračuna klinac.

-Odlično, rekao si i više nego što je potrebno – utvrdi učiteljica i “zaključi” mu čistu peticu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?