Političko Sarajevo i dalje se inati, ne želi ni čuti da hrvatske predstavnike biraju Hrvati!

12.04.2021. u 10:34

Kad je prošloga tjedna i u Hercegovini pao snijeg, pitali smo se jesmo li mi potjerali sat vremena unaprijed, ili mjesec dana unatrag. Pa nam je Ante Kraljević, autor Zapadnoercegovačkog ričnika, objasnio starom hercegovačkom: “Ako zima ne uj’de, udari repom!”. No, Severina je pjevala: “Vidjela sam snijeg u maju!”. A mi se sjećamo da je jedne godine početkom ovoga stoljeća u Hercegovini padao snijeg u lipnju, a od velike studeni uginuo je velik broj ovaca u planinskim dijelovima Hercegovine. Iz Parka prirode Blidinje tada su nam u šali javili da se na skijalištu Risovac otvara ljetna skijaška sezona. Klima u Hercegovini, a posebno u Bosni, zna biti hirovita, ali ni blizu hirovitosti političke klime. U BiH posebno vrijedi ona narodna: “Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvijer pokaže trag!”

Pa je u političkoj borbi u BiH i koronavirus postao oružje i oruđe. Jedna osoba na Facebooku je objavila post: “Još samo prezimiti ovo proljeće i eto nam ljeta!” Nadamo se kako će topliji dani izmamiti ljude na otvorene prostore i tako zatvoriti prostore širenju COVID-19. No, i medicinska znanost znat će puno toga više o nevidljivom neprijatelju. Što nas podsjeća na razgovor (ne)ugodni između pacijenta veterinara i liječnika.

- Što vas muči, gospodine? – upita liječnik.

- E, lako je tako – uzvrati veterinar.

Predstoji i teška bitka s “građanskim” virusom u BiH. Političko Sarajevo i dalje se inati, ne želi ni čuti da hrvatske političke predstavnike biraju – Hrvati! Uporni su u “dokazivanju” da je za bh. Hrvate najbolje da Predsjedništvo BiH čine po jedan Srbin, Bošnjak i - antihrvat! Ovaj posljednji trebao bi biti žestoko protiv svega onoga što zahtijeva više od 95 posto bh. Hrvata. Potrebno je samo to da se netko izjasni Hrvatom i kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva, a u bošnjačkom biračkom tijelu ima dovoljno birača koji će od odgovarajućih političkih struktura biti nagovoreni glasovati za njega. Pa bi tako u Predsjedništvu BiH i četvrti put sjedila dva bošnjačka člana i jedan srpski. Kako se po postojećem Izbornom zakonu iz svake županije bira barem jedan Hrvat u Dom naroda Federacije BiH, Bošnjaci koji su većina u šest županija mogu izabrati šest Hrvata po svom ukusu i dobiti potrebnu trećinu od 17 zastupnika u tom domu. Ta trećina može odlučiti o izboru predsjednika i Vladu Federacije. Što je protivno odluci Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, natkrovljujućeg načela Ustava BiH.

Nevjerojatno je to kako u političkom Sarajevu “prevode” i “čitaju” pismo američkog državnog tajnika Blinkena upućeno članovima Predsjedništva BiH. Jasno je kao dan da će BiH ostati i dalje država triju naroda i dvaju entiteta, ali u političkom Sarajevu i dalje do toga drže kao do travanjskog snijega. Da čovjek pukne od smijeha prije nego puknu probni baloni i spinovi te se rasplinu dimni signali medijskih telala žestokih zagovornika bošnjačkih unitarista u “građanskom” ruhu. Što su riječi protiv Hrvatske i Hrvata ogavnije, to su individue koje ih izgovore u bošnjačkom korpusu popularnije. No, hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da će RH uvijek biti za ravnopravnost i konstitutivnost bh. Hrvata te izmjenu Izbornoga zakona BiH. “Građanske” strukture u BiH i dalje ohrabruju njihovi lobisti iz bijelog svijeta, koji su bez političke moći. No, kad dođe mak na konac, bit će onako kako Ujak Sam preko Velike bare kaže.

Sve podsjeća na nezgodnu zgodu s Mujom, Fatom, Kemom i Duletom. Dođe Mujo doma i u ormaru spavaće sobe nađe muškarca te upita Fatu:

- Tko ti je ovo?

- To je Kemo – odgovori Fata, a Mujo ga prebije k’o vola u kupusu. Nakon tjedan dana ponovno nađe mušku osobu u istom ormaru pa upita Fatu tko je taj.

- Pa to ti je Kemo - odgovori Fata, a Kemo prođe još gore od Mujinih šaka. I više se Kemo ne pojavljuje u Mujinu ormaru.

No, nakon izvjesnog vremena Mujo otvori ormar i ugleda snažnu, mišićavu grdosiju od 120 kila i upita Fatu:

- Tko ti je ovaj?

- To je Dule – odgovori Fata.

- Dobro, a gdje je Kemo? – priupita Mujo.

Komentara 1

LO
lokve
11:38 12.04.2021.

Čuje ih čuje kako ne oborili su zakon o negiranju genocida, o napredku nato integracija. Što se tiče Sarajeva jasno je da HDZ ima veću moć nego zaslužuje i da to pokazuje na svakom koraku u društvu onih koji hoće da unište ovu zemlju. Gledaju samo kako da je opljačkaju i šta mogu da dobiju ništa ovoj zemlji ne daju.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?