24.08.2022. u 10:40

Nakon što je Isus potvrdio Petrovu prednost i označio kakvom će smrću proslaviti Boga, reče mu: "Slijedi me!" (Iv 19,21). Petar je pošao za njim. Okrenuo se. Ugledao je kako za njima ide apostol Ivan. Petar želi znati što će biti s Ivanom jer ga je Isus osobito ljubio. Zato upita Isusa: "Gospodine, a što će biti s tim?" (Iv 21,21). Isus odgovoru Petru: "Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što se to tebe tiče?" (Iv 21,22). Ponovno reče Petru: "Ti me slijedi!" (Iv 21,22). Te Isusove riječi o Ivanu čuli su i ostali učenici. Na svoj su ih način protumačili. Govorili su kako Ivan neće umrijeti. Sam Ivan piše u Evanđelju kako su krivo protumačili Isusove riječi u odnosu na njega.

Evanđelja nam govori o dva Ivana. Jedan je Ivan Krstitelj, a drugi je Ivan apostol i evanđelist. Evanđelist Matej opisuje kako je Isus pozvao Ivana za apostola. Nakon što je pozvao Šimuna (Petra) i Andriju, krenuo je dalje uz Genezaretsko jezero. Ugledao je drugu dvojicu braće, sinove Zebedejeve, Jakova i Ivana. Pomagali su ocu krpati ribarske mreže. Čim ih je Isus pozvao, ostavili su mreže i pošli za njim (Usp. Mt 4,21-22 i Mk 1,19). U desetom poglavlju Matej piše o izboru apostola. Donosi njihov popis. Među njima je Ivan (Mt 10,1-4). Na brdu Preobraženja s Isusom uz Petra su i Jakov i apostol Ivan (Mt 17,1 i Mk 9,29). Ivan s bratom Jakovom pokazao je svoju častohlepnost. Htjeli su biti Isusu u kraljevstvu nebeskom jedan s njegove lijeve, a drugi s desne strane (Mt 20,20-27 i Mk 10,35-40). Isus poziva Ivana, Petra i Jakova u Getsemaniju da se malo odmaknu od ostalih apostola i mole s njim (Mt 26,26-46 i Mk 14,32-38). Ivan prati uz Petra i Jakova i Isusa u Jairovoj kući (Mk 5,37). Petar na posljednjoj večeri moli Ivana da upita Isus na kojega apostola misli da će ga izdati (Iv 13,21…). Ivan je s Majkom pokraj Isusova križa (Iv 19,25-27). Ivan se spominje u Djelima apostolskim. Zajedno je bio s apostolima i Marijom, Isusovom majkom na molitvi (Dj 1,13). S Petrom je u Samariji (Dj 8,14). Ivan je s Jakovom i Petrom smatran stupom Crkve (Gal 2,9). Jedini od apostola završio je svoj zemaljski život prirodom smrću. Umro je na malom grčkom otoku Patomsu oko 100. g. poslije Krista. Njegov znak je orao. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?