25.09.2021. u 13:35

Ratovi, “crna kuga” i iseljavanja ponajviše su utjecali na demografske minuse ne samo u BiH. Trenutačno na demografski pad u BiH utječu politički ratovi, “bijela kuga” i novi valovi iseljavanja. Ako bi se nastavilo s trenutačnim demografskim trendovima, na prostoru BiH broj stanovnika pao bi na nešto više od milijun i pol! No, ne mora biti baš tako. Prema nekim demografskim procjenama jedne američke institucije, do 2060. godine BiH bi trebala “uvesti” oko milijun stanovnika. Uvoz stanovnika već dugo je praksa najrazvijenijih zemalja svijeta. Za koje desetljeće Bosna i Hercegovina bi trebala biti razvijena do mjere koja bi bila privlačna za nekoga izvan BiH.

No seoba naroda puno je starija, a balkanske rute i danas su aktualne. I najnoviji emigracijski valovi krenuše Bosnom (i Hercegovinom) kroz gradove. Ali i sela. U BiH se već doselio priličan broj stranaca, što bi, po nekim procjenama demografa, moglo dijelom promijeniti i strukturu stanovništva. Prema statističkim procjenama, u BiH trenutačno stvarno živi oko 3,600.000 stanovnika, a trend pada broja žitelja u BiH se nastavlja. Sve to podsjeti nas na vic o posjetu trojice članova Predsjedništva BiH Kini. Kineski predsjednik ih upita:

- Koliko BiH ima stanovnika?

- Ima nas oko tri i pol milijuna – odgovori jedan od članova Predsjedništva.

- Pa zašto onda niste svi došli? – priupita ih kineski predsjednik.

No, prema dostupnim podacima, broj stanovnika u Zapadnohercegovačkoj županiji pomalo raste. Tako je i u još nekim područjima BiH s hrvatskom većinom. Broj katolika na prostoru BiH tijekom povijesti ima nevjerojatnu sinusoidu. Smanjivao se za čak 15, ali i rastao za gotovo 16 puta. U vrijeme ratova na kraju 17. i početkom 18. stoljeća broj katolika smanjio se na prostoru današnje BiH na samo 50.000, a onda je za 150 godina narastao na 780.000! Onda su agresija, progoni i iseljavanja učinili svoje pa se broj katolika, uglavnom Hrvata, smanjio na oko 450.000. Trend iseljavanja usporava pa se može očekivati i porast broja Hrvata, posebno u Hercegovini. Još prije nekoliko godina Hercegovina je svrstana u desetak europskih regija najpogodnijih za ulaganja investitora. Jug Hercegovine postaje važno prometno čvorište jer se tu susreću koridor Vc i Jadransko-jonska autocesta. Hercegovina je željeznicom povezana s Lukom Ploče, ima zračnu luku, ima izlaz na more, tu su Međugorje, Mostar, Kravica, Park prirode Blidinje, a ni Dubrovnik nije predaleko. No neke političke strukture u današnjoj BiH žele bh. Hrvatima sada ono što su njima u Beogradu željeli nekada. Takvi, po nekim planovima razvoja BiH, “guraju” vjetroelektrane u Bosnu (gdje su većina), a vjetrovi uglavnom pušu u Hercegovini, forsiraju se solarne elektrane po Bosni, a sunce prži po Hercegovini. Pa bi se onda prihodima od uspješnih tvrtki u Hercegovini sanirali gubici tvrtki koje po logici nemaju perspektivu, a imaju potporu nekih bošnjačkih struktura. Ekonomska budućnost BiH ovisit će o političkoj. Ako se BiH uredi na načelima jednakopravnosti konstitutivnih naroda, što je natkrovljujuće načelo Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, onda će i gospodarski i demografski rasti. Prosječne plaće u BiH konačno su prešle nekada željenu granicu od tisuću KM, ali većina radnika ima manju plaću od prosječne. Obitelj s dvoje zaposlenih često s primanjima ne može dosegnuti potrošačku košaricu. Pa je krajnje vrijeme da se uspostavi ustroj koji će omogućiti preživljavanje i naroda i građana. Inače ode “građanska” mast u propast!

Nadamo se da se više neće događati razgovori (ne)ugodni, kao što je onaj kad je Hercegovka plakala za sinom koji je odlazio u Ameriku. No utješi je susjed:

- Zašto plačeš, ženo Božja, ta ne odlazi u Zagreb!

Sudbina BiH vezana je uz Berlinski kongres 1878. kada je ova država dobila i ime i granice. Budućnost BiH i zapadnog Balkana ovisit će o uspjehu Berlinskog procesa. Sve se, što se tiče BiH, vrti nekako oko Berlina. Odakle je stigao i novi visoki predstavnik Christian Schmidt. Kako sada stvari stoje, nije po volji nekima u BiH. A kad su Hercegovca pitali zašto toliko preferiraju Mercedes, objasnio im je:

- Pokazao se najboljim!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?