Herc Iskrice

Konstruktori destrukcije

Euri
07.07.2012.
u 12:03

Čini se da su Kockasti mogli više da su manje mislili na eure nego na Euro

Završio je i taj Euro koji je za mnoge Europljane više bio neuro, a sad se Europa vraća euru s malim početnim slovom, ali sve većom vrijednošću. Španjolci su ponovo osvojili Euro, a Nijemcima ostaju eurići, Talijanima nijedno, ni drugo. Isprašiše ih Španjolci, uz veliku pomoć Katalonaca, rezultatom 4:0. I to kao od šale - Schalke 04! Čini se da su Kockasti mogli više da su manje mislili na eure nego na Euro. Što se može, sve ima svoju cijenu. Sjedi Ćiro na vrh slame i bez brkova plaši vrane i oka sokolova te kaže da je to zato što u hrvatskoj izabranoj vrsti ima nekoliko papaka. Čije noge ipak vrijede milijune. A što se BiH tiče, malo koga se tiče. BiH nije ni bila na Euru, a i eurići sve su dalje. Jedan bh. građanin pokorni reče:

- Za mene konvertibilna maraka i euro imaju istu vrijednost?

- Kako to? - čude se.

- Nula KM jednako je nula eura - objasni im dekintirani Kunta bez Kinte.

U Europi nakon Eura znatno pala je prodaja piva i razne visokotarifne robe. No, Hercegovci se ipak nekako (s)nađu. Tko šiša Euro, hercegovačka zajednica ima svoje lige mjesnih zajednica, grla se moče, ćevapi se smoče, proračuni se pune, čoče! Umjesto kruha i igara, malog nogometa, roštilja i piva ili gemišta. Bolje nego drugo išta. Još ako su tvoji bolji, kud ćeš bolje. I još kažu: - Bolje trbuh od piva, nego grba od kopanja!

A svi vjeruju u bolje sutra, jer vrijedne i vjerne bake izmolile su to za svoje unuke. Užarenu atmosferu dodatno podgrijava vruće političko ljeto. A najavljuje se još vruća socijalna jesen. A što se velikih temperatura iz raznoraznih razloga tiče, mnogi u BiH ponašaju se slično Muji kad se Fata nahladila i nazvao liječnika: - Doktore, Fata mi ima temperaturu.

- A je li visoka? – upita liječnik.

- Ma, nije, burek joj s glave mogu jesti - ‘pojasni’ Mujo.

Nova parlamentarna većina traži smjene pojedinih izvršnih dužnosnika, ali smjene ne idu baš tako lako. Kao da je treća smjena u pitanju. Previše je onih koji neće ništa priznati dok im se ne prizna i druga polovina. Iz međunarodne zajednice kažu da se više ne bi htjeli miješati pa postoji strah da bi bez njihova miješanja moglo zagorjeti u bosanskom loncu. Iz Bruxellesa traže žurnu promjenu Ustava te dijalog o postupku pridruživanja i podnošenje zahtjeva za članstvo u EU. Ako se doista mora sagraditi održiva bh. zgrada, komotna za sve, mogu je sagraditi samo tri složna brata. A nikako konstruktori destrukcije. Već stoljećima BiH je pod tutorstvom sjedišta koja imaju B kao početno slovo. Nekada je to bio Budim (Budimpešta), potom se o sudbini ovih krajeva odlučivalo na Bosporu (Istanbul), pa u Beču i Beogradu, a sad u Bruxellesu. Banja Luka i Brčko odnose se “samo” na dijelove BiH. A sve to nadgleda BB, Big Brother, to jest, neki Veliki Brat. Nekad je to ujak Sam preko velike bare, a nekada stara dama Europa, tu preko puta. BiH je barem zemljopisno u Europi, a neki je i dalje vuku na istočne strane. Pa potezanje političkog konopca izaziva smiješne (ne)zgode: čim jedna strana popusti, druga padne na donji dio leđa. I obratno. U Bosni i Hercegovini sve strane različito čitaju Ustav, zakone, propise, sličeći staroj učiteljici koja se automobilom nije odmah zaustavila na znak prometne policije.

- Znate li, gospođo, što znači kad ja podignem ruku? – upita policajac.

- Znam, kako ne bih znala, 40 godina radila sam kao učiteljica – objasni mu.

U državi dvaju entiteta i triju etniciteta i dalje djeluju razne struje i svakorazni vjetrovi pušu, tako da bi BiH mogla biti najveći proizvođač struje koja se proizvodi na snagu vjetrova. Pitali su Muju:

- Kako se zove onaj jako jak vjetar, tajfun ili tajkun?

- Tajfun, ta neće tajkuni puhati - objasni Mujo.

U BiH puše se i na hladno. Pogotovo kad ovako ugrije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?