SRPSKE TJERALICE

Krive ga za pokolj vojnika JNA

divjak
VL FOTO
05.03.2011.
u 14:21

General Jovan Divjak je znao da je na popisu i da će ga uhititi, ali se nije plašio putovati

Umirovljeni general Armije BiH Jovan Divjak (73), koji je u četvrtak navečer uhićen u zračnoj luci u Beču, ispitan je u petak poslijepodne pred istražnim sucem u Zemaljskom sudu u Korneuburgu, potvrdila je Večernjem listu glasnogovornica nadležnog suda Christa Zemanek.

– Divjaku su iznijeli optužbe za koje ga srbijanske vlasti terete, a on je rekao da se ne osjeća krivim, odbacivši ih u potpunosti – rekla je Zemanek. Dodala je da je sud Divjaku odredio zadržavanje u ekstradicijskom pritvoru u trajanju od 14 dana.

Iako glasnogovornica nije htjela točno reći o kojim je optužbama riječ, spomenuvši tek napad na konvoj Crvenog križa, očito je da je riječ o tjeralici što ju je Srbija, koja ga tereti za navodne ratne zločine počinjene 1992. nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici kada su se sukobili pripadnici bivše jugoslavenske i teritorijalne obrane BiH koji su pokušali spriječiti okupaciju Sarajeva. – Divjak je bio izuzetno koncentriran tijekom saslušanja. Rekao je da nema odvjetnika niti se je imao prilike pripremiti za saslušanje – izjavila je za Večernji list glasnogovornica suda.Na upit je li moguće da Divjak bude pušten iz pritvora i prije isteka 14-dnevnog pritvora, Zemanek nam je rekla da je sve moguće ako se dokaže da je nevin.

Ganić se izvukao

Istaknula je da austrijsko Ministarstvo pravosuđa radi “punom parom“ kako bi što je moguće prije dobilo od Srbije spis i tada u posebnom sudskom postupku odlučilo o (ne)izručenju Divjaka. Dodala je kako Divjak ima pravo žaliti se na pritvor Visokom zemaljskom sudu u Beču i zatražiti puštanje na slobodu.

“Zeleno svijetlo“ o Divjakovu (ne)izručenju Srbiji daje Austrijsko ministarstvo pravosuđa na čelu s ministricom Marijom Fekter, potvrdio nam je glasnogovornik tog ministarstva Paul Hefelle.

Pod naslovom “Srbija traži Divjaka zbog ratnih zločina“, austrijska novinska agencija APA izvijestila je jučer poslijepodne da je sud u Korneuborgu umirovljenom generalu Divjaku odredio 14-dnevni ekstradicijski pritvor nakon što je Austrija uhitila umirovljenog generala Armije BiH temeljem tjeralice Republike Srbije. Na tjeralici su imena 19 osoba koje se sumnjiči da su u svibnju 1992. godine počinile ratni zločin nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici. Srpsko tužiteljstvo za ratne zločine već je bilo objavilo da Divjaka sumnjiči za ubojstva i ranjavanje više pripadnika bivše JNA, baš kao što je bio osumnjičen i ratni član bosanskohercegovačkog Predsjedništva Ejup Ganić. Londonski je sud odbio izručiti Ganića Srbiji ocijenivši da nema dokaza da bi on bio umiješan u ratne zločine za koje ga se teretilo. Nakon uhićenja Ganića, također u zračnoj luci u Londonu, umirovljeni general Divjak je u javnosti izjavljivao da mu je savjest čista i da se nema čega bojati te da će i dalje putovati u inozemstvo.

Prosvjedi u Sarajevu

Zbog uhićenja generala Divjaka održani su prosvjedi pred veleposlanstvom Austrije u Sarajevu. Uhićenje Divjaka top je tema ne samo u BiH nego i u austrijskim medijima te medijima na europskom jugoistoku, posebice Hrvatskoj, kojoj je tek nakon više od dva mjeseca pravosudnog uvjeravanja u trokutu Zagreb – Sarajevo – Beograd pošlo za rukom uspješno riješiti slučaj hrvatskog branitelja iz Vukovara Tihomira Purde, uhićenog u BiH.

Ključne riječi

Komentara 2

PA
park
18:22 05.03.2011.

Nedaj se prijatelju Bosanske patriote su uz tebe !!!!!!!!!!

I7
ivan-73
11:34 06.03.2011.

mora neko odgovarati ljudi su pobijeni u klasičnoj sačekuši

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?