Pomoć

Kroz IPA fondove BiH je mogla dobiti 295 milijuna eura

EU
Photos.com
15.02.2012.
u 10:25

Sredstva iz Antikriznog paketa dodijeljena su za prevladavanje krize

Bosna i Hercegovina bilježi porast korištenja sredstava iz europskih IPA fondova, što bi mogao biti dobar znak da konačno prihvaćamo pomoć koju nam Europska unija godinama nudi.

Otežavaju banke

Iskorištenost sredstava je još uvijek niska, a dodatno je otežavaju zahtjevi banaka i spore procedure ratifikacije ugovora u BiH koje traju i do šest mjeseci.

Prema zadnjim podacima kojima raspolaže Direkcija za europske integracije (DEI), zaključno s 15. studenim prošle godine ukupna stopa ugovorenih projektnih sredstava iz IPA državnih paketa pomoći 2007.-2010. je na razini od 56 posto, što predstavlja povećanje od devet posto u odnosu na protekli šestomjesečni period kada je iznosila 47 posto. Ukupni postotak isplaćenih sredstava za sve IPA državne pakete pomoći do sada iznosi 32 posto, a u odnosu na proteklo šestomjesečno razdoblje veći je za pet posto. -Od ukupne vrijednosti iznosa alociranih IPA sredstava BiH u periodu 2007.-2010. godine do 15.studenog 2011. godine ugovoreno je nešto više od polovine, dok je jedna trećina sredstava već isplaćena kompanijama koje implementiraju projekte. Povećanje stope ugovorenosti i isplaćenosti sredstava bilježe svi IPA godišnji programi izuzev Državnog programa za BiH 2010 . -Drugi dio, koji je potpisan 19. kolovoza 2011. godine i čiji se početak realizacije uskoro očekuje, navodi se u izvješću dostavljenom Povjerenstvu za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Antikrizni paket

Povećanje iskorištenosti sredstava iz IPA fondova objašnjava se okončanjem jednog broja tenderskih procedura, a DEI posebno ističe da bi u sljedećem razdoblju moglo doći do dodatnog ubrzanja dinamike ugovorenosti i isplaćenosti sredstava iz godišnjih IPA državnih paketa pomoći i to zbog bržeg i efikasnijeg povlačenja IPA grant sredstava iz tzv. Antikriznog paketa. Sredstva iz ovog paketa Europska komisija je dodijelila BiH kroz IPA Državni paket pomoći 2009. i 2010. godine, u cilju podrške BiH u prevladavanju negativnih posljedica financijske i ekonomske krize. Trenutačna iskorištenost godišnjih IPA sredstava iz programa za BiH kreće se od 78 posto u 2007. do svega šest posto u prvoj polovini 2010. godine. Do sada je isplaćeno 38,8 milijuna eura iz programa 2007., 26,2 iz 2008., 25,7 iz 2009. i 5,2 milijuna eura iz 2010. godine. U ovom vremenskom razdoblju ugovoreno je ukupno 165,7, a isplaćeno 95,9 milijuna eura, što je 32 posto ukupnih sredstava iz programa pomoći za BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinbenik
07:34 16.02.2012.

Mozda je trebalo izanalizirati,tko i zasto je kriv za tu poraznu informaciju.Ovako samo vidimo da je netko \"mocan\" napravio glupost i nije uzeo taj novac.Izgleda da se to nesmije spomenuti u ovim novinama tako da bi \"biraci znali birat\" bez obzira na posljedice sta ce im izabrani\" uraditi..................ili mozda nitko nije kriv.Mogli ste bar nekog okrivit,bilo koga,izmislite ako nesmijete reci zasto se to dogodilo i prije ste pisali da politika sve sto radi radi dobro,a kako sada odjednom ovakvo iznenadjenje bez \"upiranja\" prsta u krivce................Mozda je to platforma ili Komsic ili,ili,ili,ili.......................dokle do zadnjeg Hrvata u Bosni.....................Tako izgleda trenutna situacija...................

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?