SARAJEVO

Kuća u kojoj je osnovan HDZ BiH proglašena spomenikom

Sarajevo
17.06.2012.
u 12:34

Kuća u Kalemovoj 18 vlasništvo je uglednog sarajevskog liječnika dr. Davora Perinovića,

Vila u kojoj je osnovan HDZ BiH i u kojoj su se u ilegali održavali prvi politički dogovori uoči pada komunizma, proglašena je nacionalnim spomenikom. Naime sarajevsko naselje Crni vrh proglašeno je nacionalnim spomenikom, kao rezultat suradnje Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika i građana Kalemove ulice. Riječ je o prvom planski građenom naselju u Sarajevu, između dva svjetska rata, i to u duhu moderne. Ovim činom zaustavit će se svaka daljnja devastacija naselja, jer je upravo u ovom dijelu grada Austro-Ugarska započela gradnju urbanog Sarajeva. Pojedine kuće gradili su vrsni arhitekti, poput glasovitog Zagrepčanina Stjepana Planića koji je projektirao kuću u Kalemovoj ulici na broju 18, a koja je u vlasništvu uglednog sarajevskog liječnika i svjetski poznatog ortopeda dr. Davora Perinovića, prvog predsjednika HDZ-a BiH.

Kalemova 18 za povijest

Na svečanosti otkrivanja informativne ploče, na kojoj opisana povijest naselja, prisustvovao je i Perinović, a nakon toga nas je pozvao u svoj dom, gdje nas je pobliže upoznao s detaljima građenja kuće. Pokazuje nam očuvanu dokumentaciju o korespondenciji između njegova djeda i arhitekta Planića, kao i originalnu projektnu dokumentaciju. Moj djed je poznavao Planića i želio je samo da mu on napravi projekt, što je ovaj i učinio. Kome god sam pričao da je naša kuća napravljena prema Planićevoj zamisli, mnogi nisu vjerovali, govori Perinović, te podsjeća kako je slavni arhitekt bio jaka, originalna ličnost, koji je, kako je znao reći, “učio od drugih, ali nikad nije bio ničiji sljedbenik, jer je htio pronalaziti vlastiti put”. Radeći u vlastitom ateljeu od 1927., propagirao je modernu arhitekturu svog vremena, a najviše se formirao u doba siromaštva nakon Prvog svjetskog rata. Zbog toga njegovu arhitekturu najviše odlikuju funkcionalnost, ekonomičnost, praktičnost, često i jeftina gradnja te humanistička i socijalna dimenzija, upravo kako je izgrađena i kuća u Kalemovoj na broju 18 - otkriva nam Davor. Posebno mi je drago i čast što su ovaj projekt prepoznali i poduprli veleposlanik RH u BiH Tonči Staničić i visoki predstavnik Valentin Inzko - ističe Perinović.

Odluke donosili u podrumu

A da je riječ o povijesnom činu, potvrdio nam je i sam Perinović. - Ovo je doista poseban dan, rekao bih i povijesni, kako za naselje Crni vrh, grad Sarajevo, tako i za mene osobno. U ovoj kući sam proveo cijeli svoj život i normalno je da se čovjek emotivno veže. S druge strane, u ovoj kući se rađala povijest, u razdoblju kada se rušio jedan totalitarni režim, na ovom mjestu je krenulo prvo političko organiziranje Hrvata nakon 1945. godine. U njoj je donesena odluka o osnivanju HDZ-a BiH u Sarajevu, tu smo se noćima sastajali, u tajnosti održavali sastanke, u vrijeme dok je još komunizam vladao - otkriva nam Davor te nas vodi do prostorija u kojima su se vodili razgovori o osnivanju HDZ-a. Znali smo da nas prate ljudi iz tadašnjih obavještajnih službi - udbini ljudi. Tih dana je skoro uvijek netko stajao u blizini kuće i motrio. Stoga smo mi najčešće sastanke održavali u potkrovlju i u podrumu, u kojem je tada bila i drvarnica - govori Perinović i vodi nas do podrumskih prostorija. Silazimo niz uske stube i ulazimo u malu prostoriju, uz koju je u to vrijeme bila drvarnica. U ovoj sam prostoriji davao prve izjave, a na zidu je bio ogromni poster dr. Franje Tuđmana, prisjeća se Davor. Podrum je imao i izlazna vrata s druge strane kuće. Bila je to jedna od mjera predostrožnosti, u slučaju da situacija izmakne kontroli računali smo da bi mogli pobjeći kroz ta izlazna vrata, s osmijehom se prisjeća događaja od prije 22 godine.

Ključne riječi

Komentara 3

CI
cinbenik
15:55 17.06.2012.

Kako to osnovan u Sarajevu i odmah se sjediste preselilo u Grude............Dali je vlasnik kuce i osnivac znao za rasplet i planove stranke i koja je strategija stranke........Dali je znao da ce odmah biti smijenjeni legalno izabrani celnici stranke i da ce i sjediste i celnici biti samo iz HDZe regije........................Sta to sada treba da slave Hrvati BiH ,vrijeme kada ih je bilo duplo vise ili sada kada su na rubu opstanka............Dali se nekada nesto moze i o tome progovoriti,a ne samo obiljezavti godisnjice,a ciljevi nisu ni postojali ili su planirani da bas ovako zavrse.............Koliko mrtvih branitelja,pa tako i HZHB nije ni znalo da se ustvari bore bas za tu zajednicu.........dali je to znao ovaj uglednik i dali je zadovoljan ostvarenim i situacijom u BiH i Sarajevu kako za Hrvate tako i za ostale..........Mozda bi rebao reci koju,a ne poraze pretvarati u pobjede.......

CI
cinbenik
16:15 17.06.2012.

Takodje bi mogao nesto reci o svom djelovanju za vrijeme rata,a ne samo o privatnoj kuci koja i ne izgleda lose,obzirom da je vladao njome i u komunizmu.........Dali je bio u ratu po izbijanju sukoba,sta se desilo poslije sa strankom ,zasto je smijenjen,tko je jos bio suosnivac,koji su bili ciljevi i jesu racunali na posljedice za Hrvate..............sve su to pitanja na koja bi trebao odgovoriti obzirom da sam kaze da je bas u toj kuci radjena povjest,a ne samo pricati o povjesti kuce i svojoj uglednosti doktora za kojeg ,a doktorirao je u komunizmu..........sta je znao o udbi jeli imao susrete i "ponude".............To su problemi za povjest koje treba razjasniti i objasniti..............U BiH bi svaka kuca mogla biti spomenik.......U BiH je stradalo skoro 50% stambenih objekata zbog rata........Spomenik skoro svaka kuca i sve kuce koje su bile do linije obrane i u zoni su sigurno dobile granatu,a cesto je netko i poginuo..................

Smiljan Šokić
22:07 17.06.2012.

Dobro se sjećam izbora 1. predsjednika HDZ BiH Davora Perinovića na 1. kongresu stranke u Sarajevu. Hercegovačka struja je skoro silom htjela nametnuti svog kandidata.Nisu imali dovoljno ruku za tako nešto. Prošao je Perinović. Zašto je kasnije smijenjen, ne znam, ali znam da nije bilo demokratski. Naslijedio ga je KLjujić i isto prošao. Boban mu nije bio ni do koljena.Tada je hercegovačka struja znatno ojačala i uz pomoć svojih zemljaka u ZG napravila puč. Znamo što je napravio Boban. Mi u Posavini dan danas osjećamo posljedice tog "Sporazuma". Kasnije, HDZ lopta ostaje u polju Hercegovine. Dan danas vozi konce i pruža pipke u hrv. općine van Hercegovine. Imaju ovamo svoje uvlakače koji odrađuju za njih. U svakom slučaju znati će se puno toga uskoro. Želim se ispričati na ovom tekstu svakom Hrvatu u Hercegovini koga se ovo ne tiče, ali oficijelnoj herc. politici NE. Neka dobro preispitaju što su dobro a što loše napravili hrv. područjima van Hercegovine. P.S. Bio sam jedan od prvih osnivača HDZ na našem području, ali današnji HDZ nije niti sjena izvornom. Često se stidim za njega.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?