FOTO: Željko Andrijanić predstavio Pisma iz vječnosti! "Emocijama i čežnjom natopljena je svaka stranica knjige"

22.12.2023.
u 11:12

Hercegovina je dobila još jednog pisca! To je ustvrdio Žarko Ivković, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista u Zagrebu, na predstavljanju knjige "Pisma iz vječnosti" autora Željka Andrijanića, izvršnog direktora Večernjakova pečata koji je objavio svoj prvijenac.

Andrijanić je odlučio prvu promociju napraviti u svojim Grudama i samo tjedan dana od izdavanja knjige i najave da će se prva promocija održati uspio napuniti kinodvoranu, u kojoj je na trenutke bilo emotivno.

Autor se prisjetio ljudi koji su ga pratili kroz karijeru, a koji više nisu među živima, no njihove osobine su, među ostalima, gradile likove iz Pisama iz vječnosti, potresnog romana koji govori o bezvremenskoj ljubavi.

Grudski načelnik Ljubo Grizelj u uvodu večeri istaknuo je podršku koju daje kulturi, te se prisjetio Andrijanića i razgovora s njim prije 12 godina. - Samo ću reći, ne znamo što je politika mogla dobiti i što je izgubila njegovom odlukom da se ne bavi tim poslom, ali znamo da je novinarstvo na dobitku i hvala mu što je uvijek bio korektan i kao novinar i kao čovjek - kazao je prvi čovjek Gruda.

Jedan od najdugovječnijih srednjoškolskih ravnatelja profesor Mladen Leko predavao je Željku Andrijaniću hrvatski jezik. - Iako sam bio ravnatelj, zamolio sam tadašnjeg ministra da mi omogući da predajem jednom razredu, i to bi trebalo omogućiti ravnateljima jer mi smo prije svega profesori. I dobio sam razred genijalaca koji su danas građevinski inženjeri, pravnici, ekonomisti... Sanja Juranić, glavna urednica Radija Grude tada me tražila neka imena koja bi mogla biti prihvatljiva za rad na radiju. Dvije osobe su se isticale, a jedna od njih bio je Željko Andrijanić. Pratio sam ga i kroz karijeru u Večernjem listu i ponosan sam što sam vidio da je ostao onaj isti dječak koji je mojoj sestri, a njegovoj prvoj susjedi Nadi, uvijek priskakao u pomoć, a i danas to čini. Da ne mislite da je uvijek bio zlatan, sjećam se srednjoškolskog turnira i jednog finala koje je naš razred izgubio, nepravedno naravno (smijeh) a ja sam im bio trener. Svoju ljutnju iskalio je na kanti za smeće. Mi iz Srednje škole smo mu oprostili, ali kanta nije - istaknuo je Leko i nasmijao nazočne.

Osvrnuo se i na Andrijanića privatno. - Ono što želim kazati ovdje, drago mi je da Željko potječe iz jedne radničke obitelji iz kakve većina nas starijih potječe. Iz obitelji koja nije imala mogućnost raditi preko telefona neku preporuku, imao je sve mogućnosti da bude drugačiji i postane loš, jer su mu roditelji Marija i Slobodan bili cijeli dan na poslu, a on je izabrao onaj put zbog kojeg smo se, evo, mi danas okupili ovdje - naglasio je.

Poruku za Željka Andrijanića imao je i potpredsjednik Matice hrvatske, etnolog, povjesničar, književnik, poduzetnik Damir Zorić koji zbog bolesti nije mogao nazočiti uživo. - Moram priznati da je roman Pisma iz vječnosti knjiga koju sam najbrže do sada čitao. To je hrabro suočavanje sa stvarnošću u kojoj živimo. Moj dojam je da je roman Pisma iz vječnosti posvećen sjeti, čežnji za blizinom koja nestaje. Nostalgija je, tako, po mojem brzom bolesničkom čitanju, glavni protagonist koji se doduše nigdje ne imenuje, i nije posebno određen ali je njome natopljena svaka stranica i svako slovo knjige. Poštovani Andrijaniću - kapa dolje za Pisma iz vječnosti - zaključio je.

Željko Andrijanić govorio je o počecima pisanja knjige od prije 20 godina, još dok je bio dječak, a emocije su navirale iz svake riječi. - Točno sam htio da prvo predstavljanje ove knjige bude ovakvo, da budu moji tu. Bit će još negdje predstavljanja sigurno, ali se nigdje neću osjećati kao kod kuće, kao da pričam sa nekom svojom obitelji, a tu ste mi vi svi i hvala vam na tome – rekao je Željko.

Program je vodila Ivana Prlić, a u glazbenom dijelu nastupila je Lana Šimić.

Nakon predstavljanja knjige održan je prigodni domjenak.

Vezano za kupnju knjige u BiH, svoje podatke, ime i prezime, adresu i kontakt broj pošaljite na bih@vecernji.net ili na zeljko.andrijanic@vecernji.net i dobit ćete svoj potpisani primjerak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije