Međunarodna konferencija knjižničara

Knjižnice pretvoriti u prostore suvremenog učenja

konferencija knjižnice
02.12.2015.
u 08:06

Cilj projekta i same konferencije je jačati suradnju, atmosferu povjerenja, inovaciju

Prva međunarodna konferencija knjižničara i informacijskih stručnjaka, na kojoj su sudjelovali i bh. predstavnici, održana je od 26. do 29. studenoga u grčkom gradu Solunu, priopćili su iz Katoličkog školskog centra Travnik.

International Network of Emerging Library Innovators/Balkan regija službeni je naziv projekta koji okuplja 11 zemalja, 36 inovatora, 12 veleposlanika i 5 mentora s prostora Balkana, ali i šire.

Cilj ovog projekta i same konferencije je jačati suradnju, atmosferu povjerenja, inovaciju. Kako su mentori naglasili, suradnja i uvid u rad drugih, stvorit će od sudionika lidere promjena, a knjižnice pretvoriti u prostore suvremenog učenja i socijalne interakcije. Kao model uspješne transformacije i modernizacije poslužila je gradska knjižnica u Veriji, gradu pored Soluna, čiji je model "magičnih kutija" dobio nagradu Gates fondacije.

Program konferencije u Solunu sastojao se od dva dijela. Prvi dio odnosio se na konferenciju na kojoj su govorili neki od najvećih stručnjaka svijeta, prestavljajući svoj rad i projekte, a drugi dio činile su radionice i sesije svih stručnjaka iz INELI mreže.  

Izaslanstvo BiH činili su voditeljica američog kutka Univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla Sanja Dukić, direktor Univerzitetske biblioteke Bihać Ratko Knežević, IT administrator pri NUB Republike Srpske i član Austrijske akademije znanosti Dalibor Pančić, voditeljica ruskog kutka NUB Republike Srpske Natalja Milaković te IT administrator pri Gradskoj knjižnici Doboj Aleksandar Stokić.

Među sudionicima iz BiH bila je i knjižničarka KŠC-a "Petar Barbarić" Travnik Marija Marić-Mitrović koja je tijekom konferencije predstavila rad Centra i knjižnice, kao i grad Travnik.

- Govorila sam o našem radu i trudu da izgradimo što efikasniji sustav, koji korisnicima sve informacije i znanje čini brzo i lako dostupnim. Kolege su impresionirali i podaci o školi, Centru i knjižnici. Ostvareni su kontakti i planovi za suradnju, kazala je Marić-Mitrović, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?