MOSTAR

Lutkarsko kazalište Mostar gostuje na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Subotici

20.09.2023.
u 12:58

Ansambl Lutkarskog kazališta Mostar otputovao je na 30. Međunarodni festival pozorišta za djecu Subotica – Srbija, koji se ove godine održava od 17. do 22. rujna.

Tijekom šest dana trajanja festivala u natjecateljskom dijelu publika će imati priliku pogledati 14 lutkarskih predstava, među kojima i predstavu ''Zmaj i princeze'' Lutkarskog kazališta Mostar koja će biti prikazana 21. rujna u 17 sati u Narodnom pozorištu – Scena Jadran.

Predstavu je po motivima Milade Mashatove osmislio i preradio Kyriakos Argyropoulos, priopćeno je iz Lutkarskog kazališta.

Priča je to o odgajanju djece, a upućena je roditeljima, odgajateljima i djeci. U predstavi glume Ivan Nevjestić, Marta Haubrich i Ana Kordić.

Na ovom festivalu publika će imati priliku pogledati predstave za djecu iz cijelog svijeta, po izboru selektora festivala Zorana Đerića.

Publika festivala moći će pogledati raznovrsne i maštovite predstave iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunjske, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore, Srbije i naravno Bosne i Hercegovine.

Inače, Međunarodni festival pozorišta za djecu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regiji koji okuplja umjetnike, koji su svoj rad posvetili najmlađima. S fokusom na lutkarstvo, ali i prostorom za druge umjetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju kazališta za djecu u Srbiji.

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umjetnosti za djecu i kulture uopće, Festival je 2005. godine nagrađen ''Vukovom nagradom'', najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu Subotica dodijeljena nagrada ''Pro urbe'' za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrijednosti.

Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja ''Grozdanin kikot'' za 2009. godinu, koju dodjeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?