Galerija Aluminij

Mostarcima na dar likovni izričaj slikara Darka Đurovića

izložba Darka Đurovića
15.10.2015.
u 21:24

U Galeriji Aluminij u četvrtak navečer je otvorena prva hercegovačka samostalna izložba slika uspješnoga crnogorskog akademskog slikara mlađega naraštaja Darka Đurovića. Dvadesetak osebujnih umjetničkih djela velikoga formata, rađenih u tehnikama ulje na platnu i ulje na lesonitu, autor je uokvirio u ciklus imena Pogled kroz tugu, a sam ističe kako tema pripada iracionalizmu odnosno propituje iracionalno ponašanje ljudi.

- Onaj koji stvara, u sebi obogaćuje nagon, a onaj koji to ne čini, sklanja ga i umiruje. Kada sam postao svjestan kako slikam iracionalno ponašanje, u meni se ta težnja učvrstila i to je mojim stalnim dodirom s katastrofičnim, na samoj granici s onim što potiče ljude da to čine. Svoju potrebu u početku nisam mogao sažeti u jasan plan, da bi se pojavila u zraku, premda ničemu nisam dopuštao takovo što... To neidentificirano mjesto u kojem se kreću misli samorazvojnom je supstancom ili ljubavlju i ta supstanca otvara pore cjeline, saznanja cjeline, dok se ideja ljudske iracionalnosti usložnjava na ilegalnu razinu, u kompromitirajuća stanja, krajnji subjektivizam…, kazao je Đurović okupljenim ljubiteljima likovnosti kojima su teško otimani pogledi s izloženih radova.

Uistinu, postav plijeni pozornost, a rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka nije krio zadovoljstvo što je višetjedna organizacija dopremanja izložbe iz Podgorice u Mostar ishodila potvrdom nedvojbene uvjerenosti stručnoga osoblja Galerije u potrebu pokazivanja Đurovićeva stvaralaštva mostarskomu kulturnom općinstvu.

- Pogled na Đurovićevo stvaranje za mene je ponovnim uranjanjem u Danteovu Božanstvenu komediju, u njegove krugove pakla. Slikar nam svojevrsnim košmarom izobličenih likova i do u tančine razrađenim motivima snažno svjedoči svoja poimanja čovjekove psihologije, okrutnu stvarnost današnjice, jasno kritizirajući put kojim čovječja uljudba nesmiljeno hodi. No, on poručuje i kako imamo izlaz, svijetlu točku, spas za kojega se, uvjeren je, još uvijek možemo uhvatiti, mišljenja je Juka, priopćeno je iz Aluminija.

Likovni kritičar Dejan Đorić naziva Đurovića jednim od najboljih crnogorskih, europskih pa i svjetskih slikara fantastike, dok arhitekt, slikar i likovni kritičar Slobodan Slovinić za toga mladog autora ističe kako nam je predočio svoja figuralna, vrlo sadržajna i jezgrovita slikarska istraživanja te kako je riječ o slikaru na kojega se u budućnosti mora itekako ozbiljno računati.

- Boja i svjetlo su slikareva sredstva par exellance, što se očituje u dramatičnoj, ekspresivnoj, ružičastoj koži, već načetoj, čovjeka čiji udovi su na sličan način istegnuti kao Dalijevi meki satovi. Inventivnom uporabom tih plastičnih sredstava, Đurović gradi svijet začudnoga, psihodeličnog, oniričnog, opskurnog... – zapisuje povjesničarka umjetnosti Nataša Nikčević, a ravnateljica Središta za suvremenu umjetnost Strategie Art iz BeogradaNina Mudrinić zaključuje kako, u ovomu kaotičnom svijetu, Darkove slike sjaju.

Inače, Darko je Đurović rođen 1982. godine u Podgorici (Crna Gora). Nakon završetka Srednje likovne škole Petra Lubarde u Cetinju (Crna Gora), slikarstvo je diplomirao na trebinjskoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Marka Musovića. Članom je Udruge likovnih umjetnika Crne Gore, dosad je ostvario osam samostalnih izložbi, njih sedam u rodnoj Crnoj Gori (Bar, Kotor, Pljevlja, Podgorica i Tivat) i jednu u Srbiji (Beograd), te sudjelovao na više skupnih u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumunjskoj i Srbiji. Godine 2012. dobio je prestižnu nagradu ULUCG-a, imena Milunović, Stijović, Lubarda, za sliku. Živi i stvara u Podgorici.

Đurovićeva mostarska izložba ostaje dostupnom za besplatno razgledanje do 31. listopada, svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20, te subotom, od 9 do 14 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?