„Krak“ i „Collegium Artisticum“

Predstavljeno 27 realiziranih nagrađenih arhitektonskih radova, idejnih i enterijerskih rješenja

29.05.2022.
u 17:40

Ideja je bila da kroz proces radnje, kroz proces dizajna, studenti promatraju Hatinac, njegove vrline, možda neke nedostatke i da daju svoj osvrt na trenutačnu situaciju kako bi se ona mogla možda poboljšati, kako bi se mogle naglasiti neke dobre strane Hatinca i njegove zajednice, kazala je Lejla Odobašić Novo

Centar za suvremenu kulturu „Krak“ u Bihaću i „Collegium Artisticum“ iz Sarajeva upriličili su u prostorijama centra izložbu odabranih i nagrađenih arhitektonskih radova nastalih u razdoblju od 2017. do 2021. godine u okviru revijalne izložbe sarajevskoga „Collegium Artisticuma“. Tim povodom predstavljena je i publikacija „Hatinac iza struktura“ koju je tematski uredila arhitektica Lejla Odobašić Novo, a objavila Zaklada „Revizor“.

Poznata revijalna arhitektonska i umjetnička izložba

Ova „Collegium Artisticum“ izložba je poznata revijalna arhitektonska i umjetnička izložba koja se u Sarajevu predstavlja svake godine, a u posljednjih pet-šest godina na višoj je razini po pitanju arhitektonskoga rješenja pa su u „Collegium Artisticumu“ odlučili da bude selektivna. Svake godine biraju međunarodni ocjenjivački sud koji je potpuno neutralan i bira najbolje radove, koji prolaze selekciju. Ono što su posjetitelji imali prigodu vidjeti predstavlja najbolju arhitekturu u Bosni i Hercegovini. 

- Želimo predstaviti što je to trenutačno neka arhitektonska scena u Bosni i Hercegovini i potaknuti neka razmišljanja, kako arhitektima tako i građanima - investitorima, nekomu tko želi graditi što su to trendovi trenutačno u arhitektonskom svijetu, kaže Narcisa Bašić Gaković, članica Upravnoga odbora Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Na izložbi je prikazano 27 realiziranih, idejnih i enterijerskih rješenja kao i tri nagrađene knjige članova Asocijacije. Jedan od kurioziteta izložbe jeste da se među nagrađenim radovima nalazi idejno rješenje Centra za suvremenu kulturu „Krak“ iz 2019. godine mladoga autorskog tima Ene Kukić i Dinka Jelčevića iz Graza. U sklopu izložbe u „Kraku“ promovirana je publikacija „Hatinac iza struktura“ koja je pokušala sabrati teoretske rasprave i katalogizirati idejne ili realizirane prijedloge sudionika istoimenoga simpozija i izložbe iz 2021. godine a koji su kao svoj fokus imali interdisciplinarno promišljanje bihaćke mjesne zajednice Hatinac.

Predstavljena publikacija „Hatinac iza struktura“

Ideja je bila da kroz proces radnje, kroz proces dizajna, studenti promatraju Hatinac, njegove vrline, možda neke nedostatke i da daju svoj osvrt na trenutačnu situaciju kako bi se ona mogla možda poboljšati, kako bi se mogle naglasiti neke dobre strane Hatinca i njegove zajednice, kazala je Lejla Odobašić Novo, urednica publikacije „Hatinac iza struktura“. 

- U publikaciji je niz tekstualnih, teoretskih, umjetničkih, fotografskih, arhitektonskih, dizajnerskih i drugih priloga. I smatramo to našim na neki način, ne bih rekao dugom, nego nekom vrstom obveze prema lokalnoj zajednici da na samom početku našega postojanja „Kraka“ ukodiramo u našu egzistenciju taj hatinački identitet, kaže Irfan Hošić, umjetnički voditelj Centra za suvremenu kulturu „Krak“ u Bihaću. 

Izložba se odvija u sklopu Tjedna arhitekture Bihać, ovogodišnjeg naslova Urbanizam u pokretu – ambicioznog događaja kojeg organizira Služba za urbanističko planiranje i građenje Gradske uprave Bihaća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije