Destrukcija

Lagumdžija odbio podržati i zakone važne u približavanju u EU

sastanak
VL FOTO
20.11.2011.
u 11:08

Predloženo da se prihvate zakoni o popisu pučanstva, državnoj imovini i pomoći. Lagumdžija ne želi odobriti zakone bez uspostave novog Vijeća ministara

Posljednji razgovori političara u Sarajevu pokazali su realnost današnje Bosne i Hercegovine da dva naroda, Hrvati i Srbi, ne žele prihvatiti koncept većinske dominacije koju pod plaštem građanske opcije ili multietničnosti nastoje promovirati udarne igle bošnjačke politike Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić. Na sve je moguće načine Lagumdžija pokušao dobiti pet mjesta za bošnjački blok kako bi osigurao da ovaj narod ne bi navodno bio nadglasan od Srba i Hrvata.

Političke ucjene

To je očiti pokušaj reminiscencije na ratna zbivanja i predstavljanja Bošnjaka novim mogućim žrtvama, iako nitko ne spori najveći broj stradalih pripadnika ovoga naroda za vrijeme rata, prijetnji “secesionista” iz Mostara i Banje Luke. Lagumdžija je u cijelu igru pokušao ugurati i raspodjelu više od 60 funkcija u državnim agencijama na što su predstavnici hrvatskih i srpskih stranaka odgovorili kako ubuduće jedino dolazi u obzir raspodjela po jedne trećine svih vodećih mjesta u agencijama, upravama, službama. 
Čak i kada se vidjelo da razgovori neće moći uspjeti, no da je realno očekivati da prođe set euroatlantskih zakona kao što je popis pučanstva, raspodjela državne pomoći, državna i vojna imovina koja je posve usuglašena, Lagumdžija je odbio bilo kakav dogovor. Odgovor na pitanje zašto se ne mogu donijeti zakoni, Lagumdžija je objasnio riječima kako nije uspostavljeno Vijeće ministara te da vladajuća većina u Parlamentu ne odgovara tome odnosu. Prijedlog da, pak, te zakone u Parlamentu predlože petorica političkih lidera s ovoga sastanka, koji su i zastupnici ili izaslanici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, opet je zakočio Lagumdžija.


Bez kompromisa

U tome slučaju poručio je kako “njegovi”, dakle zastupnici SDP-a neće podržati europski paket zakona, odnosno da će biti suzdržani ako se u međuvremenu ne uspostavi Vijeće ministara dok Lagumdžija ne bi ni došao na sjednicu čak i da zakoni budu na dnevnom redu. I dok je bilo očekivati kako će Republika Srpska blokirati donošenje državnih zakona, što je obično pratilo njihovo političko djelovanje, ovoga puta najveći protivnici ispunjavanja državnih obveza dolaze iz Sarajeva. Razlog za to je čisti politički hir a ne nikakvi principi. Unatoč tvrdnjama kako je u posljednjim razgovorima koje su vodili predstavnici europske i američke administracije protekloga tjedna bilo određenih pritisaka i na SDP, očito je međutim kako ti “pritisci” nisu bili ozbiljni ili su pak samo užem političkome krugu bili tako predstavljeni. Posve je neizvjesno postizanje bilo kakvog dogovora oko Vijeća ministara bez drastičnog zaokreta ili pak uplitanja međunarodne administracije u cijeli proces. Niti jedno niti drugo za sada nije realno.

Komentara 2

DU
Deleted user
13:59 20.11.2011.

Ovaj mi se Lagumdžija sve vise svidja, jer vodi Bosnu u propast. Uostalom objektivno govoreci da nije bilo Milosevicevog radikalizma ni Yuga se nebi raspala. Pa tako i Lagumdžija zabija noz u ledja Bosne. Aferim Lagumdžija.

TT
ttolic
22:29 20.11.2011.

Volio bih da ova novinar samo jednom objavi članak koji će imati malo kritičnosti prema HDZ-u BiH, ili ta stranka i njihiv lider nikada nisu ništa pogriješili. Začeti po duhu svetom. Vođa bošnjačkog instituta svim silama pokušava da postane drugi Alija. Mašala.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?