IMENOVANJE

Lajčak na čelu odjela EU-a za Balkan bavit će se stanjem u BiH

lajčak
VL FOTO
15.12.2010.
u 07:53

Bivši visoki predstavnik u BiH i slovački šef diplomacije davat će smjernice za reforme u BiH

Visoka europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton jučer je imenovala dvojicu od šestorice vodećih direktora odjela koji će voditi odjele u vanjskopolitičkoj službi Europske unije. Bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, koji je do prošle godine bio ministar vanjskih poslova Slovačke, imenovan je voditeljem odjela EEAS koji će se baviti odnosima s Rusijom, istočnom Europom i Balkanom. Istodobno Christian Leffler, zamjenik direktora europskog povjerenika za razvoj, imenovan je šefom odjela za odnose s Amerikom.

Tri imenovanja najavljena su za danas. “Ova dvojica imenovanih dužnosnika bit će zaduženi za vitalno značajne odnose za Europsku uniju s našim susjedima i strateški značajnih partnera preko Atlantika”, rekla je Ashton. “Miroslav i Christian će nam donijeti iskustvo i autoritet na ova dva ključno važna mjesta u Vanjaskopolitičkoj službi Europske unije.” Novoosnovana vanjskopolitička služba EU, na čijem čelu je Ashton, koja je i potpredsjednik Europske komisije, imat će 3.700 diplomata i dužnosbika i neovisan visoki proračun.

Posebno značajno je imenovanje iskusnog slovačkog diplomate na poziciju voditelja odjela za Balkan budući ima golemo iskustvo iz regije kao visokog predstavnika u BiH te voditelja referenduma o neovisnosti Crne Gore. Lajčakova uloga je ponajprije značajna za Balkan i BiH stoga jer je uspio pokrenuti nekoliko važnih procesa kao što je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Europskom unijom te postizanju dogovora o policijskoj reformi. Lajčak je prihvaćao realnosti unutar BiH, napose činjenicu da unutar zemlje o svim krupnim pitanjima treba postići dogovor između triju naroda.

To je i jedini način da se postigne napredak umjesto nametanja rješenja izvana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?