POLITIKA

Lajčaku prihvatljiv prijedlog da EU imenuje svog izaslanika za Balkan

lajčak
VL FOTO
11.06.2010.
u 09:32

EU treba održavati summit sa zemljama zapadnog Balkana svakih šest mjeseci da bi potvrdila posvećenost integraciji regije

Europska unija treba održavati summite sa zemljama zapadnog Balkana svakih šest mjeseci kako bi potvrdila svoju posvećenost integraciji regije, predložio je slovački ministar vanjskih poslova i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak. Prema navodima njemačke agencije DPA, očekuje se da bi Republika Hrvatska trebala postati članica Europske unije 2012. do 2013. godine, dok su termini za pristup Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH više nego nesigurni, zbog toga što su aktualne članice Europske unije izgubile interes za daljnje proširenje europskog bloka.

Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, kaže da je nedavna konferencija pod nazivom “Europska unija - zapadni Balkan” u Sarajevu bila korisna za proces, jer nije bilo nikakvih prevelikih očekivanja, tako da nije ni bilo mjesta za razočaranje.

On inzistira da bi se svi zajedno trebali susretati na redovitim sastancima pri kraju predsjedavanja svake članice Europske unije, koja traju po šest mjeseci. Miroslavu Lajčaku je prihvatljiv prijedlog da Europska unija imenuje specijalnog izaslanika za Balkan, o čemu razmišlja europska povjerenica za vanjsku politiku Catherine Ashton. Komentirajući nedavne spekulacije medija da on vrijedi kao jedan od najozbiljnijih kandidata za tu eventualnu dužnost, Lajčak je rekao da “nije zainteresiran za to dok god je na poziciji slovačkog šefa diplomacije”.

Slovačkoj, međutim, u subotu predstoje izbori, što znači da ni Miroslavu Lajčaku pozicija ministra vanjskih poslova nije zajamčena bez obzira što je, prema istraživanjima javnog mnijenja, Socijalistička partija aktualnog premijera Roberta Fika vodeća u toj zemlji. Slovačka je istodobno jedna od pet zemalja Europske unije koje nisu priznale Kosovo, što komplicira pristup Bruxellesa prema tom problemu. U svakom slučaju, slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak kaže kako se njegova zemlja ne protivi praktičnim koracima Kosova prema EU integracijama, uključujući i moguću liberalizaciju viznog režima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?