ATENTAT

Lijanovićeva ‘pašteta’ za HDZ-ova zastupnika

zijad
VL FOTO
17.04.2011.
u 15:55

Zijad Dervišević Zike se sumnjiči da je platio Amelu Seferu zvanom Pače i Saši Boniću zvanom Sale da nabave i postave eksploziv, odnosno napravu zvanu pašteta

Zijad Dervišević zvani Zike, koji je na prošlim izborima bio kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za Skupštinu Srednjobosanske županije, sumnjiči se da je platio Amelu Seferu zvanom Pače i Saši Boniću zvanom Sale i Ćelo da kupe, odnosno nabave od određene skupine ljudi eksplozivnu napravu tzv. paštetu i postave je pod automobil zastupnika HDZ-a Ive Tadića, i to u vrijeme dok je on bio u Skupštini Zeničko-dobojske županije u Zenici na sjednici. Automobil je bio parkiran nedaleko od Skupštine koju čuvaju – policajci.

Politički razlozi

Kako su i na koji način Pače i Sale postavili bombu nedaleko od policajaca koja je trebala eksplodirati kada pomjere vozilo, također je predmet istrage. Bomba koja je postavljena srećom je zakazala, doznajemo u policiji. U dosadašnjoj istrazi utvrđeno je da je postavljanje eksplozivne naprave motivirano političkim razlozima. Trojac se sumnjiči da je napao na fizički integritet Ive Tadića s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i s ciljem ozbiljne destabilizacije političkih i ustavnih struktura BiH, navode iz državnoga Tužiteljstva.

- Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je jučer prijedlog za određivanje pritvora za navedenu trojicu osumnjičenih za teroristički napad u Zenici.

Dervišević je osumnjičen za kazneno djelo financiranja terorističkih aktivnosti, dok su Sefer i Bonić osumnjičeni za kazneno djelo terorizma. Oni su pod istragom zbog sumnje da su financirali, isplanirali i realizirali čin postavljanja eksplozivne naprave pod vozilo koje koristi Ivo Tadić, zastupnika HDZ-a BiH, a sve s ciljem uništavanja osnovnih političkih i društvenih struktura BiH, te napad na život osoba koji može prouzrokovati njihovu smrt, navodi se u obrazloženju prijedloga pritvora.

Navedeni se, kako doznajemo, sumnjiče da su, prema prethodnom dogovoru, organizirali, pripremali i planirali, a zatim postavili eksplozivnu napravu ispod pneumatika desnog kotača vozila passat nakon čega je naprava aktivirana u vrijeme dok su se u vozilu nalazili Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini ZD županije i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, i Pero Mamić, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojske županije. Osumnjičene je odmah nakon uhićenja ispitao tužitelj Posebnog odjela nakon čega je zatražio pritvor zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili pomagače. 

Slučaj “Leutar”

Još je nekoliko osoba umiješano u teroristički napad i radi se na otkrivanju svih detalja. Niz je činjenica koje u ovom slučaju zabrinjavaju, prije svega plan atentata, financiranje, odnosno kako je izvršiteljima dan novac, kao i povezanost s drugim sličnim slučajevima. Postoji povezanost i s atentatom na Jozu Leutara, koji je likvidiran u terorističkom napadu u Sarajevu kad mu je, kao i Tadiću, pod automobil postavljen eksploziv. Kako doznajemo, umiješani u pokušaj atentata na Tadića povezuju se upravo i sa slučajem “Leutar”.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine s policijskim agencijama provodi daljnju istragu, a Ivo Tadić Iva dobio je zaštitu za sebe i obitelj.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar error
error
19:11 17.04.2011.

A šta će sada reći Lijanovići?Mene zanima da li je lijan platio teroristima jer on plaćanjem/kupovanje glasova 100km/ stiže do svog cilja, vjerujem da neće ove prevariti kao glasače kojima nije isplatio 100 maraka, ovi mi izgledaju opasni, mada su iz njegove stranke!FTV je već nakon terorističkog čina proglasio krivim hrvete iz HDZ-a kao sami sebi postavili eksploziv kako bi skrenuli pažnju na ugroženost hrvata.U normalnim zemljama jedna javna televizija ne bi smjela iznositi lažne informacije, a ovo nije normalna zemlja, televizija još manje...biće da urednik zlaja zvani reket se razočarao nakon istine;))

KI
kitikat
19:50 17.04.2011.

........kompliment policiji

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?