ODLUKA SUDA ČEKA

Lokalni izbori u gradu na Neretvi pod upitnikom

mostar
Stojan Lasić
21.12.2011.
u 09:15

Prije pet dana istekao je rok za provedbu odluke Ustavnog suda BiH

Prije pet dana je istekao rok koji je Ustavni sud BiH ostavio Parlamentarnoj skupštini BiH za usklađivanje Izbornog zakona s presudom tog suda koja se tiče izbornih pravila za Grad Mostar. Do korekcije Izbornog zakona nije došlo, a zbog nepostojanja političke suglasnosti upitno je hoće li se i kada to uopće i dogoditi.

Više prijedloga

Međuresorna radna skupine za izmjene i dopune Zakona o financiranju političkih stranaka, Zakona o sukobu interesa u državnim institucijama i Izbornog zakona BiH, razmatrala je više prijedloga koji se odnosi na izbor vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, ali konačna odluka državnog Parlamenta je potpuno neizvjesna. Ustavni sud BiH naložio je državnom Parlamentu da izmijeni i dopuni neustavne odredbe Izbornog zakona BiH u roku od šest mjeseci, a Gradskom vijeću Mostara da sukladno tomu korigira gradski Statut. Suština je da sada glasovi građana u Mostaru ne vrijede jednako i da se iz većinski hrvatskih izbornih jedinica, koji imaju znatno veći broj birača, bira jednak broj kao i iz većinski bošnjačkih izbornih jedinica, koje imaju manje birača. Iako je rok za provedbu presude probijen stručnjaci upozoravaju kako je najvažnije da Parlament BiH taj posao obavi prije raspisivanja lokalnih izbora iduće godine, kako bi se izbori za Gradsko vijeće mogli održati po novim pravilima. Ukoliko Parlament BiH ne korigira Izborni zakon, na potezu je ponovno Ustavni sud ili Ured visokog predstavnika.

Najkasnije do 7. svibnja

Rješenje, uglavnom, treba biti definirano najkasnije do 7. svibnja, kada se očekuje raspisivanje izbora. U protivnom, izbori će biti provedeni po odredbama Izbornog zakona koje su neustavne, što za sobom povlači nove posljedice. Očito će biti potreban politički dogovor, a on za sada nije na vidiku. Bošnjačke stranke, ali i vjerski i medijski krugovi, tvrde kako bi provedba odluke Ustavnog suda dovela Bošnjake u Mostaru u podređenu ulogu. S druge strane, Hrvati traže da odluka bude dosljedno i što prije provedena. Gradski odbor HDZ BiH Mostar zatražio je jučer dosljednu i žurnu provedbu odluke Ustavnog suda, na način da se izbor vijećnika u Gradsko vijeće Mostara mora izjednačiti s izborima u svim drugim lokalnim zajednicama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?