Primjedbe optuženika

Loša hrana i liječenje, Haaški sud kasni u davanju odgovora

Haag
16.10.2013.
u 09:11

Theodor Meron zatražio od tajništva suda da razmotri dane primjedbe haaških optuženika. Prlić i praljak čekaju na odgovore haaga više od osam godina

Iz transkripata koje je s posljednje Statusne konferencije objavilo tajništvo Haaškog suda, vidljivo je da su šestorica za ratni zločin optužena čelnika bivše HR HB, revoltirani ponašanjem ove sudske institucije, kao i stanjem unutar pritvorske jedinice UN-a u Scheveningenu.

Ćorić traži liječnika

Optuženi Valentin Ćorić je zbog srčanih problema, infekcije limfnih čvorova i nekih drugih manjih zdravstvenih poteškoća tražio na statusnoj konferenciji suda bolji liječnički tretman. Na upit suca Theodora Merona je li zadovoljan pruženim liječenjem, Ćorić je kazao kako ima primjedbe, jer nema glavnog čovjeka u pritvorskoj jedinici kojem se može obratiti, inzistirajući da se u budućnosti i to popravi. Optuženi Berislav Pušić skrenuo je pozornost na pitanje prehrane koja je jednolična i zbog koje su pritvorenici prisiljeni sami sebi kupovati namirnice budući da je zatvorska hrana ispod svake razine. Na ažurnost institucija Haaškog suda požalio se i prvooptuženi Jadranko Prilić koji je od suca Merona tražio objašnjenje zašto mu se ne može ni nakon osam godina razmotriti odluka o njegovu financijskom stanju. Prlić odgovor na ovo pitanje nije dobio ni prije Statusne konferencije, zbog čega je, tvrdi, 29. kolovoza 2013. poslao pismo sucu Meronu. Haaški sudac je kazao kako odgovor na upućeni upit od njega može očekivati idućih dana. U najgorem pravnom i financijskom položaju našao se general Slobodan Praljak jer je nakon prvostupanjske presude suda, ostao bez dva odvjetnika. “Nakon presude kojom ste potvrdili svoje tvrdnje o mom financijskom statusu , uklonjena su moja dva odvjetnika, Nika Pinter i Natacha Fauveau-Ivanović iz mog slučaja, što je razlog zašto zastupam sam sebe”, kazao je general Praljak.

Pitanje Praljkove imovine

Spomenimo da je Theodor Meron odlučio da general Slobodan Praljak mora vratiti ICTY-ju više od tri milijuna eura za dosadašnje troškove obrane, s tim da tajništvo suda mora najprije specificirati taj iznos po stavkama. Na posljednjoj Statusnoj konferenciji u Haagu Praljak je od sudca Merona tražio da preispita odluku o imovnom stanju. On mu je dogovorio kako je jučer napisao odgovor koji je stavljen u formalni spis 7. listopada. U osam godina nitko s njim nije razgovarao, niti su odgovori prevedeni, a napisao ih je na 103 stranice. On je naglasio da tajništvo nad njima vodi urotu, koja je počela bez ikakvih dokaza provjere, a da ga nitko nije saslušao, postavio pitanje o njegovu imovinskom stanju. Haaški sudac Theodor Meron, uvažio je Praljkov zahtjev u kojem on traži da se njegova pitanja i odgovori nalaze na puno boljem prijevodu od ranije predočenih i zatražio da tajništvo suda uzme to u obzir tijekom žalbenog postupka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?