PUŠTENI KUĆI

Maksumić priznao zločine nad Hrvatima u logorima u Jablanici

posjet logoru Stajićevo
Davor Javorović
16.12.2011.
u 09:37

Maksumić je priznao da je sudjelovao u premlaćivanju jednoga zatvorenika. Nakon toga je puštena na slobodu

Enes Maksumić zvani Čađo priznao je u Tužiteljstvu BiH da je počinio ratne zločine u logoru Jablanica, nakon čega je pušten iz pritvora, tako da će se u nastavku istrage o zločinima počinjenim nad Hrvatima u Jablanici i Konjicu braniti sa slobode, izjavio je jučer Srni njegov odvjetnik Duško Tomić.

Zlostavljanje Hrvata

‘’Moj klijent je tijekom sinoćnjeg saslušavanja priznao da je sudjelovao u premlaćivanju jedne osobe i spreman je prihvatiti suradnju u ovom predmetu’’, rekao je jučer Tomić. On je naglasio da će Dječja ambasada, čiji je on glavni tajnik, Tužiteljstvu BiH ustupiti niz saznanja o tome da je u logoru Jablanica bilo 623 civila, od čega 69 djece. “Iz Konjica je sredinom 1993., u organizaciji predsjednika ratnog Predsjedništva općina Konjic, Jablanica i Prozor Safeta Ćibe prebačen u ovaj logor kamionima UNPROFOR-a velik broj osoba hrvatske nacionalnosti, među kojima je bio i jablanički župnik fra Alojzije Bošnjak”, podvukao je Tomić. On smatra da nema nikakve dvojbe da je ovom prilikom počinjen strašan zločin i da je krajnje vrijeme da sud stavi točku na zločine u logoru koji je bio u zgradi “Muzeja revolucije” u Jablanici. Prema njegovim riječima, posebne odgovore na mnoga pitanja u vezi s tim zločinima mora dati upravo Safet Ćibo, koji je bio izaslanik predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića za Jablanicu, Prozor i Konjic. ’Ćibo mora odgovoriti zašto su hrvatske žene i djeca odvođeni sa svojih ognjišta i dovođeni u logore’’, zaključio je Tomić u izjavi za Srnu. Pripadnici Sipe u srijedu ujutro su na području Jablanice uhitili Enesa Maksumića zvanog Čađo /42/, Azema Ibrovića /41/ i Jusufa Hindića zvanog Sic /57/, koji su osumnjičeni za ratni zločin nad Hrvatima na jablaničkom području. Maksumić i Ibrović rade kao policajci u Policijskoj postaji Jablanica, u MUP-u HNŽ-a. Sva trojica uhićenih nastanjena su u Jablanici. Tomić je rekao Srni da ne zna kakav je status druge dvojice uhićenih - Ibrovića i Hindića.

Logoraši nezadovoljni

Udruga hrvatskih logoraša je ranije priopćila kako su nezadovoljni što su u ovim slučajevima privode i optužuju samo oni koji su izvršavali zločin, dok oni koji su ga osmislili i naredili i dalje slobodno hodaju ovom zemljom. Hrvatski logoraši naglašavaju kako su logori nastali kao posljedica akcije “Neretva 93”, te kako postoje dokumenti o tome tko je akciju osmislio i naredio. U prvom redu tu se misli na Sefera Halilovića, kojeg hrvatski logoraši drže najviše odgovornim za strahote koje su prošli u logorima Armije Bosne i Hercegovinu u Jablanici i Konjicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?