PUT PREMA EU

Manje od 4 mjeseca za ispunjavanje tri preostala uvjeta

Eu
VL FOTO
21.07.2011.
u 09:49

Ako BiH uskoro ne ispuni zadane uvjete, uslijedit će izolacija od zemalja Europske unije

BiH bi do sredine studenoga morala podnijeti kredibilnu aplikaciju za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji želi li da se ona nađe na stolu Vijeća ministara EU-a do kraja ove godine. Navodno su bh. vlasti na to upozorene i od poljskog predsjedništva EU-a, uz jasnu napomenu da bi kandidatura bila potpuno nekredibilna bez prethodnog ispunjavanja nekoliko već poznatih uvjeta. Direktorica Direkcije za europske integracije BiH Nevenka Savić podsjeća da je riječ o zakonskom reguliranju državne pomoći, usvajanju zakona o popisu stanovništva, te provedbi sudske odluke u predmetu “Sejdić i Finci”.

Ispunjavanje uvjeta

-Bilo bi katastrofalno ako ne bismo ispunili te uvjete i uhvatili korak s drugim zemljama regije koje se kreću prema EU, kaže Savić. No, to je sada stvar politike, a ne tehnike, za koju je nadležna Direkcija za europske integracije. Stoga su sve oči uprte u državni parlament koji bi, kako ističu i sami zastupnici, na jednom zasjedanju mogao riješiti pitanje popisa stanovništva i državne pomoći. Vijeće ministara u tehničkom mandatu konačno je odlučilo povući konkretne poteze na ispunjavanju ovih uvjeta, kao i na provedbi sudske presude „Sejdić i Finci“. Vijeće je zadužilo Ministarstvo pravde da do idućeg zasjedanja pripremi prijedlog odluke o formiranju Radne skupine za pripremu materijala za provedbu presude u predmetu „Sejdić i Finci“.

Vlada i Dom naroda

Državna vlada je službeno sugerirala Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da okonča proceduru usvajanja zakona o popisu u cilju ispunjavanja neophodnih uvjeta za podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU, a zaduženo je i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da u roku od 30 dana dostavi Vijeću ministara u daljnju proceduru Zakon o državnoj pomoći. Jasno je da i žurno ispunjavanje navedenih uvjeta neće automatski značiti zeleno svjetlo za dobivanje kandidacijskog statusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?