Plaćanje naknada

Međugorske vinjete od 25 do 100 maraka

Međugorje
06.02.2013.
u 09:31

Općina Čitluk će konačno imati koristi od dolaska milijun turista godišnje

Međugorje je do sada ugostilo desetke milijuna turista, ali općina Čitluk je od toga imala jako malo, da ne kažemo, nimalo koristi. Nedorečeni zakoni, slab rad inspekcija, nepoštovanje pravnih akata samo su dio razloga zbog kojih općina Čitluk ne osjeti beneficije od milijun turista koji posjete Međugorje svake godine.

Pokretanje projekata

Općinske vlasti su sada pokrenule niz projekata kako bi se ova situacije promijenile, a ovo pitanje je bilo tema zadnjeg sastanka načelnika općina u HNŽ-u koji dolaze iz HDZ-a BiH. Kako nam je rekao Rafael Gagro, predsjednik HDZ-a BiH u HNŽ-u, iskazana je spremnost da se u poboljšanje stanja u Čutluku uključe i institucije s viših razina vlasti. - Načelnik Jerkić nas je upozorio kako ima problema u izgradnji, inspekciji, policiji. Sada smo poveli aktivnosti, pogotovo što se tiče MUP-a. Općinske vlasti će dobiti maksimalnu potporu, svaki gost će se morati prijaviti i općinski proračun se mora početi puniti iz ovih sredstava kako bi došli do sredstava koja se mogu uložiti u poboljšanje životnog standarda ljudi u Čitluku i Međugorju, razviti infrastrukturu i osigurati napredak ovoga dijela države - poručio je Gagro. I posljednje odluke vlasti u Čitluku pokazuju kako postoji dovoljno spremnosti i odlučnosti da se provedu određene promjene. Općinsko vijeće općine Čitluk donijelo je odluku o plaćanju naknade za prekomjernu uporabu lokalnih prometnica u turističkim naseljima Međugorje i Bijakovići. Navedena naknada plaća se za razdoblje od 7 dana i za autobus od 9 do 14 mjesta iznosit će 25 KM (13 €), za autobus od 15 do 33 mjesta 50 KM (26 €), za autobus koji ima više od 34 mjesta 100 KM (51 €). Potvrda za navedenu naknadu se izdaje u obliku vinjete koja se postavlja na vidno mjesto prednjeg vjetrobranskog stakla.

Od 1. ožujka

Odluka na snagu stupa od 1. 3. 2013. i za svako nepostupanje u skladu s navedenim bit će izrečena odgovarajuća novčana kazna od 5000 KM (2700 €). Prihodi od navedenih naknada koristit će se za financiranje izgradnje, uređenja i rekonstrukcije lokalnih cesta i prometne infrastrukture. Lokalne vlasti očekuju kako će od ovih sredstava u kratkom roku doći do velikog poboljšanja stanja na prometnicama u ovoj općini koje su sada preopterećene. Ova odluka bi trebala biti temelj projekta bolje cestovne povezanosti općine Čitluk s ostatkom države, a što bi predstavljalo veliki iskorak za gospodarstvenike koji se u ovom dijelu BiH bave turizmom. A takvih je mnogo.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Jana
Jana
20:55 06.02.2013.

Umjesto da se naplačuju vinjete što je glupo jer u Sarajevu i Mostaru gdje pišete da ima više turista ne postoje vinjete napravite više parkirališta za autobuse i naplatite ih poštenom cijenom a ne guljenjem. Ima pansiona koji imaju svojj parking za autobuse i ne vidim zašto bi plačali vinjetu. Šta je sa autobusima koji dođu na 1 dan ili što je česti slučaj dođu na ručak prenoće i ujutro rano odu. Turističke agencije su već programirale hodočašća za 2013 sa cijenama. Znaći naplačujete vinjete, ekološku taksu koja godišnje dođe za jedan pansion i do 3000 km , naplačujete smeće i to masno svaki mjesec, boravišna taksa , porez ...... globe. Krkljanac nema niti jednog policajca ( oni stanu ispred crkve ) sve je zakrčeno prodavačima suvenira , lažnog meda , jadnih kornjaća koje muće u kutijama bez vode i hrane ( koje se ne mogu uvoziti u evropske zemlje). Sada bi općina htjela zaraditi na brzinu velike pare. Međugorje zapošljava konobare, kuhare, čistačice, trgovce, vodiće, građevinare, vinare , proizvođaće suvenira itd. Zapamtite u svijetu je sve veća kriza i biti će pad hodočasnika a onda tko će puniti pansione i hotele?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?