Čestitka

Međureligijski odnosi u BiH postaju kvalitetniji

Vladika
05.05.2013.
u 11:31

Vladika Grigorije kaže da međureligijski odnosi u BiH polako, ali sigurno prestaju biti slika političkih odnosa tri naroda, a da velike zasluge za to ima Međureligijsko vijeće

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju najveći kršćanski blagdan Vaskrs. Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije čestitao je pravoslavnim vjernicima blagdan Kristova uskrsnuća navodeći da slaveći Vaskrs, vjernici slave pobjedu života nad smrću, slave čin pobjede vječnog nad privremenim, slave ono trajno, a ostavljaju iza sebe ono propadljivo, ono trulo. Vladika Grigorije kaže da međureligijski odnosi u BiH polako, ali sigurno prestaju biti slika političkih odnosa tri naroda, a da velike zasluge za to ima Međureligijsko vijeće, koje je uspjelo postaviti kvalitetnije oblike suradnje. - Vaskrs je blagdan koji pada u vrijeme kada se priroda budi i predstavlja nam se s novim, blistavim izgledom. Tako bi trebali i mi, ljudi, Vaskrs dočekati u novom ruhu, u ruhu nove, blagodatne i blagoslovljene želje da se smirimo, pokajemo i promijenimo. Da kao novi, odgovorni i prema sebi i prema Bogu i prema našoj braći, nastavimo svoj život, zauvijek odbacujući starog čovjeka mržnjom razrovanog uma, onog koji je zarobljen strastima i lijenošću. Budimo novi ljudi, novi ljudi okupani i oživljeni u Kristu Bogočovjeku, koji trpi nas radi, a mi sad poštujmo tu žrtvu i slijedimo njegov nauk - evanđelje”, kaže Vladika Grigorije. Navodi kako je njegov povratak u Mostar bio jedan korak k boljem suživotu, ali taj korak pratilo je mnoštvo ideja, projekata, dobrih želja i namjera. “Sve te ideje trebaju i vrijeme da bi se opredmetile, ostvarile. Ono što, do sada, Božjom milošću napravismo, vidi se kada se dođe na Brankovac, ali se to treba osoliti i prisustvom ljudi, povratkom Srba u Mostar. Tek tada, kada se narod vrati, te ideje, obnovljeni hram, obnovljene crkve, škole, kuće, domovi, pa i sam taj povratak u Mostar, dobit će svoj puni smisao”, kaže Grigorije. Nadalje ističe da odgovor na pitanje kako je živjeti u Mostaru, biti Srbin u Mostaru, mogu dati ljudi, oni koji u Mostaru rade, školuju djecu, druže se i žive taj, obični, svakodnevni život.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?